Federatia Coalitia pentru Educatie considera ca practica inceperii anului scolar mai devreme, in septembrie, este una buna si trebuie pastrata si in anii urmatori. Iar pe parcursul anului scolar este ideal sa fie alternate perioade intense de studiu cu vacante scurte.

Astfel, potrivit unui comunicat de presa, Coalitia pentru Educatie considera un progres faptul ca anul scolar 2019 - 2020 a inceput cu o saptamana mai devreme, in ciuda presiunilor din partea industriei de turism, iar acest castig ar trebui mentinut.

Conform proiectului de ordin de ministru privind structura anului scolar pentru 2020 - 2021, lansat luni in dezbatere publica de Ministerul Educatiei si Cercetarii, anul scolar 2020 - 2021 incepe in 14 septembrie si se incheie in 18 iunie, fiecare semestru avand 17 saptamani, iar vacanta de primavara e fractionata pentru a include Pastele ortodox si pe cel catolic.

In viziunea Coalitiei, o vacanta de vara de trei luni afecteaza major copiii si nivelul la care ei revin in scoala, dupa o pauza atat de mare.

Astfel, reprezentantii Federatiei considera ca vacantele mai scurte, ritmice, periodice, in timpul anului scolar, pot contribui la consolidarea invatarii, a progreselor realizate de copii si pot fi spatii de odihna, reflexie, planificare pentru profesori.

In context, Coalitia apreciaza ca este benefica fragmentarea vacantei de primavara in functie de Pastele Catolic si cel Ortodox, tinand cont de specificul anului 2021.

Acest fapt arata ca Ministerul tine cont si de necesitatea reunirii numeroaselor familiilor de romani in care parintii sunt plecati in strainatate

“Stilul de viata actual nu mai justifica vacante de vara atat de lungi. Pentru copiii din mediul urban, in general, nu mai exista «bunicii de la tara», la care sa mearga in vacanta. Pentru copiii din familii cu posibilitati financiare, parintii reusesc sa sustina oportunitati de dezvoltare pe timpul verii. Problema cea mai mare ramane pentru copiii din medii vulnerabile, a celor care au nevoie inclusiv de invatare remediala. Adesea, pe perioada verii acestia pierd din rezultatele pe care poate le-au obtinut prin perseverenta si dedicarea unor cadre didactice”, a declarat Simona David Crisbasanu, vicepresedinte al Federatiei Coalitia pentru Educatie.

In comunicat se mai arata ca numarul mediu de zile de cursuri pentru tarile OECD este de 185, Romania fiind una dintre tarile sub aceasta medie, iar majoritatea tarilor europene opteaza pentru inceperea cursurilor chiar de la inceputul lunii septembrie.

“In acelasi timp, nu doar numarul de zile este important, ci si structura fiecarei zile, cate ore dureaza procesul didactic, daca elevii au acces la pauze mari, la activitati sportive, in aer liber, la masa calda. Si mai ales este important ce si cum invata elevii la scoala in zilele respective, pentru ca mai multe zile nu inseamna automat rezultate mai bune”, subliniaza reprezentanta Coalitiei.

Mai mult, Coalitia sustine, clarificarea si descurajarea practicilor curente din sistem, prin care, in unele cazuri, elevii nu merg scoala in ultima zi din semestru, de Ziua Internationala Educatiei (5 octombrie) sau atunci cand au loc diverse activitati sau sedinte ale cadrelor didactice (ex cercuri metodice, sedinte cu directorii etc), care nu ar trebui sa afecteze timpul dedicat cursurilor.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri