O gospodarie din Romania (formata din 2,6 persoane) are venituri totale medii lunare de 4.872 lei, potrivit statisticii privind perioada celui de-al treilea trimestru din 2019. In acelasi interval cheltuielile totale au fost in medie de 4.202 lei lunar/gospodarie, ceea ce inseamna ca romanii cheltuiesc 86,3% din ce incaseaza.

Statistica INS arata ca la nivelul fiecarei gospodarii din Romania, venitul total mediu lunar a fost de 1.889 lei pe persoana, iar cheltuiala medie totala s-a ridicat la 1.630 lei/persoana.

Asfel, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.577 lei lunar pe gospodarie (1.775 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 295 lei lunar pe gospodarie (114 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (69,5% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,2%), veniturile din agricultura (2,3%), veniturile din activitati neagricole independente (1,9%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%), precum si veniturile in natura (6,0%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (4,9%).

INS precizeaza ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.

Pe ce se duc banii romanilor

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%).

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul III 2019, in medie, 31,3% din consumul gospodariilor.

Veniturile totale cuprind ansamblul incasarilor banesti provenite din diferite surse de provenienta pentru care nu exista obligatia de restituire si veniturile in natura (evaluate in lei). Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor banesti, indiferent de destinatie si contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodariilor.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri