Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) lanseaza astazi site-ul http://servicii.mmuncii.gov.ro/, primul inventar al tuturor celor 180 de servicii publice si beneficii furnizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si institutiile aflate in subordinea sau sub autoritatea acestuia.

Site-ul tematic a fost gandit ca o aplicatie simpla si intuitiva, astfel incat oricine are nevoie de informatii despre un beneficiu sau serviciu public sa poata gasi intr-un singur loc date privind documentele necesare pentru depunerea dosarului precum si formularele/ cererile-tip aferente.

In prezent, potrivit ministerului de resort, doar 39 din cele 180 de formulare aferente serviciilor si beneficilor sociale pot fi transmise prin mijloace electronice (email sau portal online), iar durata de completare a unui formular variaza de la 5 pana la peste 40 de minute.

Cel mai rapid poate fi completat formularul pentru Completarea veniturilor salariatului prin acordarea a 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj (ANOFM). Formularele pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil, respectiv a venitului minim garantat (ANPIS) necesita aproximativ 30 – 40 de minute pentru a fi completate. Formularul cel mai lung, al carui timp de completare depaseste 40 de minute, este pentru obtinerea pensiei internationale (de la CNPP).

”Nu pot estima cand va veni ziua in care utilizatorii de internet vor trimite cererile, dar si documentele justificative prin email/online, urmand a fi verificate astfel incat persoana sa fie programata si sa se deplaseze la sediul institutiei vizate o singura data, la o ora stabilita. Exista deja institutii care fac acest lucru in Romania si care rezista in fata suspiciunilor de lipsa de securitate pentru ca au inteles ca vremurile s-au schimbat, iar informatizarea trebuie sa intre adanc in practica de lucru din administratie.”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.

Din cele 180 de beneficii si servicii prestate de MMPS si agentiile din subordine /sub autoritate, doar pentru 106 exista formulare tip. Pentru 67 de servicii si beneficii, cererile pentru depunerea dosarului trebuie scrise de mana.

Site-ultematichttp://servicii.mmuncii.gov.ro/va fi actualizat in mod constant si "reprezinta un prim pas in vederea implementarii integrate a strategiei pentru digitalizarea serviciilor publice de catre MMPS si institutiile din subordine/sub autoritate".

"Invitam cetatenii sa comenteze pe paginile serviciilor si beneficiilor de pe site si ii incurajam sa ne impartaseasca parerile dumnealor si propunerile de simplificare a formularelor. In urma propunerilor primite in prima luna de functionare, vor fi adoptate o serie de masuri de simplificare, atat prin modificarea cadrului legal, cat si prin decizii de management", potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri