Premierul Ludovic Orban a afirmat ca pentru programele nationale de sanatate nu va fi prevazuta coplata, indiferent daca serviciile medicale vor fi furnizate intr-un spital public sau privat.

"Nu guvernul nostru este cel care a emis Ordonanta 24/2019, in care se prevede coplata in spitalele private. Beneficiarii programelor nationale nu sunt spitalele, ci sunt cetatenii care au nevoie de tratamente, de medicatie, de proceduri care sunt finantate pe programele nationale. Cetatenii normal ca au dreptul sa isi aleaga cine este furnizorul acestor categorii de servicii medicale. Cetatenii se pot duce fie la un spital public, fie la un spital privat. In niciun caz pe programele nationale de sanatate, in cazul in care se va adopta propunerea formulata de Ministerul Sanatatii, sa fie derulate si prin intermediul unitatilor spitalicesti care nu sunt publice, nu va fi prevazuta coplata pe toate tratamentele, serviciile medicale pe care le vor furniza spitalele private si spitalele publice. (...) Se face o legatura intre proiectul de act normativ initiat de ministrul Sanatatii si Ordonanta 24, data de Guvernul Dancila", a spus Orban, marti, la Parlament.

Guvernul a adoptat in mai anul trecut un proiect de act normativ care prevede ca asiguratii care opteaza pentru servicii medicale in mediul privat sa poata plati o contributie personala pentru a acoperi diferenta dintre tarifele acordate de furnizorii privati si tarifele suportate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate decontate de casele de asigurari de sanatate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Clinicile private cer cresterea tarifelor decontate pentru a evita un blocaj
Setari Cookie-uri