OMS: Coronavirus, urgenta de sanatate de interes international

Virusul din orasul chinez Wuhan reprezinta o „urgenta de sanatate publica de interes international”, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in conditiile in care epidemia se extinde in afara Chinei, conform Digi24.

OMS foloseste termenul de „urgenta de sanatate publica de interes international” pentru a face referire la „un eveniment extraordinar” referitor la sanatatea publica.

Exista doua criterii pentru ca un asemenea eveniment sa poata fi considerat o astfel de urgenta. In primul rand, epidemia trebuie sa afecteze cel putin doua tari. In al doilea rand, este necesar ca epidemia sa impuna „un raspuns international coordonat”.

Potrivit OMS, starea de urgenta se refera la „o situatie serioasa, neobisnuita sau neasteptata”.

Declararea starii de urgenta duce la masuri mult mai stricte in domeniul sanatatii, la o crestere a finantarii in domeniul medical si la alocarea unor resurse suplimentare pentru prevenirea raspandirii bolii.

Citeste si:
După aproape două luni, numărul cazurilor la nivel global crește...
După aproape două luni de...

De asemenea, o astfel de decizie ar putea determina statele lumii sa impuna restrictii asupra comertului si libertatii de miscare a populatiei, cu toate ca OMS de obicei face tot posibilul pentru a evita restrictiile impuse comertului.

Totodata, autoritatile nationale ar putea introduce masuri suplimentare de scanare in aeroporturi si in alte spatii publice pentru monitorizarea starii de sanatate a populatiei.

Recomandarile impuse de OMS sunt temporare si revizuite din trei in trei luni.

Din 2009 pana in prezent starea de urgenta a fost declarata de cinci ori: in 2009 din cauza pandemiei de gripa porcina, epidemia de poliomielita din 2014, cea de Ebola din Africa de Vest din 2014, epidemia de Zika din 2015-2016 si cea de Ebola din 2018.

Citeste si:
OMS: Nu există dovezi că virusul a apărut din Wuhan
OMS: Nu există dovezi că...

Autoritatile chineze au anuntat ca 42 de persoane au murit in cursul zilei de joi din cauza noului coronavirus din China, astfel ca numarul total al deceselor se ridica acum la 213.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri