De cate ori nu incepeti ziua la birou cu discutii de genul „ce trafic infernal a fost azi, am facut o ora si jumatate pe un traseu pe care nu ar trebui sa fac mai mult de 20 de minute!”. Sau „a fost groaznic astazi la metrou. La Unirii, m-am urcat abia in al patrulea metrou”. Ori „imi cer scuze pentru intarziere, am stat 20 de minute in statie sa astept autobuzul!”. Ei bine, pentru ca aceste discutii sunt frecvente si in redactia Wall-Street, am decis sa fac un experiment si sa vin, in trei zile diferite, cu masina, metroul si autobuzul de acasa (Berceni – Nitu Vasile) pana la redactie (Piata Dorobantilor). Pentru eventualii „hateri”, mentionez din start ca aceasta initiativa nu isi propune sa fie o analiza a traficului din Bucuresti, care sa dea cifre sau verdicte exacte, ci este, mai degraba, un test de rabdare si anduranta.

Ziua 1, masina personala: „Lux” de 4.5 lei

Am decis sa incep cu cel mai comod, dar si cel mai controversat mod de a merge la munca: masina. Dar, ghinion, incepe sa ploua chiar inainte sa plec de acasa si stim cu totii ce inseamna doi stropi de ploaie pentru traficul din Bucuresti, haos! Dau pe repede inainte toate tabieturile de dimineata si, la ora 9 si 10, sunt in masina.
Nici nu plec bine din parcare ca, pe aleea de spatele blocului, imi apare in fata o masina care ridica gunoiul – ca numai la orele de trafic intens poate fi ridicat, nu? Din priviri o dau la pace cu domnul din masina respectiva, care da usor in spate si reusesc sa ies si eu dintre blocuri. Gata, primul succes al zilei a fost bifat!
In doar cateva minute, ies pe bulevardul care duce spre centrul Capitalei si, soc si groaza, traficul este fluid, aproape nimeni nu vorbeste la telefon, iar femeile folosesc oglinda doar pentru a se orienta in trafic, nu si pentru a-si ajusta machiajul!
Cu cat inaintez spre centru parca se mai inmultesc masinile, dar este inca destul de bine, chiar si in Pasajul Unirii unde, in unele zile, poti lega prietenii stranse cu ceilalti participanti la trafic.
Si continuarea traseului se dovedeste a fi destul de lina, asa ca, la 9:53 ajung in fata biroului si - asta da minune! - gasesc un loc de parcare la doar cativa metri departare.
TIMP: 43 de minute
COST: 4,5 lei (aproape 1 litru de benzina)

Ziua 2, metroul: Miscare si masti impotriva coronavirusului

Metroul este mijlocul de transport cu care vin cel mai adesea la munca, asa ca sunt deja obisnuita cu vocea care anunta cele sapte statii pe care trebuie sa le parcurg. Am plecat de acasa la ora 9:20, iar la 9:34 am ajuns la statia de metrou Piata Sudului. Pentru ca multe corporatii din Pipera si-au inceput deja programul, pe peron nu este mare aglomeratie.
Si nici in metrou, unde reusesc chiar sa stau jos, vis a vis de doi tineri cu masca de protectie impotriva gripei sau a coronavirusului.

“Peste jumatate dintre colegii nostri sunt raciti, asa ca am decis sa purtam aceste masti. In plus, ne-au speriat si foarte tare stirile despre coronavirus”, imi spun cei doi corporatisti care lucreaza la un gigant IT din Pipera.

La 10 fara 5 minute cobor din metrou, la Victoriei, de unde mai am de mers cam 1,5 kilometri pana la birou. Am ajuns la 10 si 9 minute, cu creierii oxigenati dupa 3 km de mers pe jos si 20 de minute de lectura in metrou.
TIMP: 49 de minute
COST: 2,5 lei (o calatorie de metrou)

Ziua 3, autobuzul: Peste o ora de "plimbare" prin Bucuresti

Recunosc ca de incercarea asta imi era cel mai frica. Cea mai “rapida” varianta pe care o am pentru a ajunge la birou este sa schimb doua autobuze. Am plecat de acasa la ora 9:24. In cinci minute am fost in statie, unde era fix autobuzul pe care il doream. “E ziua mea norocasa!”, imi zic. Cand sa ma urc, soferul imi inchide usa in nas chiar daca semaforul este rosu pentru masini si a trebuit sa mai stea pret de vreo 30 de secunde acolo. Da-i unui idiot un autobuz si un buton de inchis usile si se va crede un mic Dumnezeu!
Mai astept vreo 10 minute pentru alta masina, de data asta ma arunc mai cu aplomb ca sa nu mai repet intamplarea anterioara. Urc, platesc drumul (1,3 lei) si ma asez in spatele autobuzului, de unde incerc sa contemplez peisajul.
Si am avut ce contempla, pret de vreo 40 de minute pana la Piata Romana, escala mea din aceasta dimineata.
La 10 si 18 minute urc in acel de-al doilea autobuz care, in cateva minute, ma lasa in Piata Dorobantilor. Mai merg putin si, la 10.30, sunt la birou.
TIMP: o ora si sase minute (cam cat dureaza zborul Bucuresti-Iasi)
COST: 2,6 lei (doua calatorii de autobuz)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri