Sergiu Moroianu, doctor la MIT: Rectorii pe viata produc parlamentari doctori plagiatori

Universitatile romanesti ar putea fi mult mai atractive pentru studentii romani si straini decat sunt in prezent, daca am face un efort de depolitizare.

Limitarea numarului de mandate pe care le poate detine un rector este o masura benefica. Aceasta masura nu trebuie eliminata din legea Educatiei.

Oamenii politici profita in mod abuziv de prestigiul unei cariere universitare pentru a-si consolida retelele de putere. Astfel, un numar mare de fosti si actuali parlamentari detin un titlu de doctor. Aceste titluri sunt adeseori obtinute prin frauda si plagiat.

In viata universitara romaneasca, influenta rectorilor, a decanilor si a altor persoane cu functii de conducere o depaseste semnificativ pe cea a persoanelor similare din universitatile occidentale. Angajarile de cadre didactive, promovarile, atribuirea de cursuri, de locuri la doctorat, toate acestea sunt dupa parerea mea nepermis de mult afectate de vointa personala a persoanelor cu functii administrative, spre deosebire de atmosfera mai relaxata, mai colegiala, din occident.

Citeste articolul integral pe: Newsweek.ro.

Citeste si:
Rectorii ar putea rămâne în funcții pe viață. Studenții iau atitudine
Rectorii ar putea rămâne în...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri