Incalzirea globala afecteaza tot mai mult calendarul competitiilor de schi, a caror durata este din ce in ce mai redusa. Comitetul International Olimpic avertizeaza ca, odata cu cresterea temperaturilor, linia climatica a zapezii (limita de la care o zona incepe sa fie acoperita de zapada) va creste, ceea ce va duce la scaderea statiunilor montane unde se vor putea organiza intreceri de schi sau alte sporturi de iarna.

Conform unui raport publicat de Comitetul International Olimpic, o crestere a temperaturii cu doar 1 (un) grad Celsius, va „impinge” linia zapezii cu 150 de metri in sus. In astfel de conditii, „sezonul de schi ar putea incepe cu o luna mai tarziu si sa se incheie cu trei mai devreme”, relateaza Digi24.

Vremea calda a creat deja probleme organizatorilor Cupei Mondiale de schi-fond, desfasurate in localitatea Nove Mesto na Morave, din Cehia. Organizatorii au avut parte de zapada pentru a acoperi doar patru kilometri de partie, in conditiile in care acestia aveau nevoie de un circuit inchis de cinci kilometri, pentru cursa de 15 kilometri.
In plus, oamenii de stiinta avertizeaza ca sporturile de iarna vor avea tot mai mult de suferit in viitor, ca urmare a schimbarilor climatice. Astfel, daca temperaturile, la nivel global, vor creste cu 2 grade Celsius, pana in anul 2100 muntii Alpi ar putea pierde 70% din zapada.

De asemenea, conform NASA, temperatura, la nivel global, este cu 0,98 grade Celsius mai ridicata, comparativ cu perioada 1951-1980.

Citeste si:
VIDEO: Iarnă în toată regula în centrul țării
Iarnă în toată regula în...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Setari Cookie-uri