Peste 10.000 de tineri cu varste intre 15 si 34 de ani au plecat definitiv din Romania in cursul anului 2018. Cei mai multi din acestia sunt din Bucuresti, potrivit unei analize realizata de INACO - Initiativa pentru Competitivitate.

Analiza scoate in evidenta faptul ca masuratorile privind numarul tinerilor care au parasit Romania nu ia in calcul deplasarile sezoniere pentru studii, munca, ci doar emigrantii definitivi. Este analizata categoria de varsta 15 - 34 de ani.

Daca esti interesat de subiecte legate de piata muncii si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, gratuit aici. Oficiali ai Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) vor fi prezenti la eveniment.

In topul judetelor din care provin cei care au ales calea strainatatii se afla Bucurestiul, urmat de judetele Iasi, Timis, Bacau, Galati, Mehedinti, Gorj, Salaj, Covasna si Harghita.

Citeste si:
INS: 18,5% dintre tinerii cu varsta pana in 24 de ani din Romania...
INS: Peste 18% dintre tinerii...

Un raport al Bancii Mondiale, intitulat "Markets and People: Romania Country Economic Memorandul", citat de INACO, arata ca un copil nascut in Romania isi atinge doar 60% din potentialul sau de productivitate odata ajuns adult acasa.

In acest context, documentul mentioneaza ca perspectiva celor din Bucuresti-Ilfov este mai pozitiva, cu un potential al capitalului uman de 68%, urmat de judetul Cluj - cu 65%.

La polul opus, judetele care ofera cele mai mici oportunitati de educatie, sanatate si speranta de viata pentru tineri sunt: Satu Mare (53%), Calarasi (52%), Ialomita (52%) si Giurgiu (51%).

Concluziile Raportului Global al Competitivitatii scoate in evidenta si faptul ca, la nivel general, Romania se afla pe locul 132 in lume din 137 de tari analizate din perspectiva capacitatii de a-si retine resursa umana talentata in tara.

Citeste si:
Rafila: 650 de persoane mor zilnic în România. Să vedem câte sunt...
Alexandru Rafila: Sunt vreo...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
MAE: 365 de cetăţeni români aflaţi în Italia au revenit în ţară
Setari Cookie-uri