Pilonul II de pensii nu este doar un instrument de economisire pentru pensie, ci are mai multe roluri in societate, pornind de la educatie financiara, constientizarea dreptului la proprietate privata, finantarea statului si a companiilor private si chiar stabilizator in perioade de criza. Si totusi, reprezentantii autoritatilor ii poarta sambetele de mai bine de un an. Mediul de afaceri s-a coalizat, o data in plus, pentru a expune beneficiile acestui sistem si pentru a impiedica reversarea singurei reforme care a rezistat timp de 10 ani in Romania, indiferent de culoarea politica a guvernarii. “Nu spargeti pusculita copiilor”!

Discutiile interminabile cu privire la functionarea Pilonului II de pensii nu fac bine nimanui, nici macar statului, sustin oamenii de afeceri reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR). Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat mai scump pe termen scurt si mediu, cu 20-30 de puncte de baza, iar la unele licitatii de titluri de stat ofertele au fost respinse din cauza ca investitorii au cerut randamente mai mari, ca urmare a informatiilor cu privire la faptul ca vor fi suspendate contributiile la Pilonul II timp de 6 luni.

Efectul de runda I al discutilor cu privire la Pilonul II

„S-a creat o stare de neincredere care a afectat pretul titlurilor de stat si al actiunilor la bursa. (...) Emisiunile de titluri de stat care au avut loc in ultimele 10 zile au fost negative din punct de vedere al Ministerului de Finante ca emitent. La bursa, avem 7 zile consecutive de valori negative din punct de vedere al pretului actiunilor. Asa se masoara, intr-o prima faza, neincrederea asupra investitorilor locali si straini”, a explicat Dragos Neacsu, CEO la Erste Asset Management si vicepresedinte al Romanian Business Leaders.

Mai mult, el sustine ca efectul se va vedea mai bine peste cateva saptamani, cand statul se va imprumuta pe pietele externe.

Neacsu a sustinut si rolul Fondurilor de pensii de stabilizator al pietei financiare in caz de recesiune sau criza, fapt resimtit din plin de Romania in criza precedenta, cand acesti actori nu existau pe piata.

„Statul roman, in momentul de fata, se finanteaza pe pietele locale si internationale de capital prin emisiuni de titluri de stat care sunt detinute in proportie egala de institutiile nerezidente, in proportie de 18%, si de fondurile de pensii private si fondurile mututale autohtone, cu aproximativ acelasi procent. Acest 18% (al investitorilor locali -n.r.) nu exista in 2008-2009. Este un castig al acestor ani”, a punctat Neacsu.

La randul sau, presedintele APAPR, Radu Craciun, a explicat ca, in cazul in care contributiile la Pilonul II se sisteaza, in eventualitatea unei crize, Fondurile de pensii nu vor dispune de lichiditatea necesara pentru a “intra la cumparare” cand investitorii straini se retrag, pentru ca lichiditatile lor depind alimentarile lunare, iar pietele se vor prabusi la fel ca in 2009.

Cum actioneaza pensiile private in caz de criza?

In 2008, cand fondurile noastre de pensii erau inca in stadiu de proiect, fondurile nerezidente, anticipand o prabusire a economiei, s-au grabit sa vanda la pret mic obligatiunile suverane ale Romaniei. Daca ar fi fost functionale, fondurile romanesti de pensii le-ar fi putut rascumpara cu discount-uri de peste 20%, aducand astfel castiguri importante de capital milioanelor de contributori, mai spun reprezentantii CDR.

„Noi nu suntem investitori speculativi, iar volatilitatea pietelor in momente de criza este data de investitorii speculativi. In momente de criza este o oportunitate de a cumpara din piata. Nu investim in titluri de stat din comoditate, ca suntem lenesi (am auzit si astfel de opinii). Noi, prin lege, suntem obligati sa avem un portofoliu de investitii cu risc mediu spre scazut. Nu poti sa ai un portofoliu cu risc mediu spre scazut decat prin investirea in instrumente cu risc scazut”, a precizat Radu Craciun. Acesta a subliniat, insa, ca legea permite Fondurilor de pensii sa investeasca in titlurile altor state.

Dincolo de investitiile in titluri de stat, Pilonul II de pensii a contribuit si la dezvoltarea pietei de capital, avand detineri de circa 1,9 miliarde de euro la Bursa de Valori Bucuresti (adica 20% din actiunile liber tranzactionate, asigurand 15% din lichiditate) si participatii la peste 30 de companii romanesti. Iar aceasta contributie ar fi fost si mai importanta daca s-ar fi urmat calendarul de majorare a contributiei la 6% inca din 2016.

“Cele 1,1 miliarde de euro pierdute prin deciziile ultimelor guverne de a nu creste la 6% procentul alocat Pilonului II ar fi putut finanta o listare de anvergura Hidroelectrica, ceea ce ar fi condus la un upgrade al Romaniei de la statutul de “piata de frontiera” la cel de “piata emergenta”. Un astfel de salt ar fi putut genera incredere sporita, atragand sume suplimentare de la alti investitori institutionali - care ar fi contribuit astfel, si ei, la finantarea dezvoltarii companiilor romanesti”, a explicat Dragos Neacsu.

Tinerii, sensibili cand se atenteaza la proprietatea lor

In afara de implicatiile financiare ale Pilonului II exista si un rol educational, dar si de retentie a tinerilor in tara.

Alexandru Lapusan, vicepresedinte ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii), spune ca, cel putin in domeniul IT, lucrurile se pot schimba in rau la fel de rapid cu s-au schimbat in bine. In momentul in care se schimba foarte des legislatia, taxele, ne jucam cu sistemul de pensii, se creaza un sistem neatractiv pentru investitori, iar marii jucatori pot inchide rapid birourile din Romania pentru a le deschide in alta tara, iar migratia angajatilor este si mai rapida. “Specialistii din IT pot pleca si mai repede din tara. In doar cateva zile isi gasesc un job oriunde in Europa. Si, daca in urma cu cativa ani plecau singuri, acum pleaca cu tot cu familii. (...) Angajatii din IT vor vedea orice modificare a pensiilor private ca pe un atentat la proprietatea lor”, a explicat Lapusan, sustinand mentinerea sistemului si majorarea contributiei la 6%.

Si Dragos Neacsu a adus in dicutie implicatiile modificarii Pilonului II asupra tinerilor. “Vorbim de oameni tineri si foarte tineri, de sansele si motivatiile pe care le au pentru a ramane alaturi de noi (in Romania -n.r.)”, a subliniat Neacsu.

El a reamintit concluziile unui studiu la realizarea caruia a participat, din care reiese ca tinerii sunt constienti ca vor avea mai mult de muncit si o datorie mai mare de platit (din datoria publica), iar 60% cauta surse alternative de venit. Mai mult, 16% dintre ei considera ca pensia privata este una din sursele stabilitatii financiare pentru mai tarziu.

Copiii trebuie invatati sa puna bani in pusculita!

Actualul presedinte al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, Dragos Anastasiu, a precizat, la randul sau, ca sistemul actual de pensii Pilonul II este unul performant, benefic atat in prezent pentru economia Romaniei si acoperirea deficitului bugetar, dar in special in viitor, pentru copiii de azi, pentru generatiile viitoare. “Pilonul II trebuie consolidat si cresterea contributiilor la 6% consideram ca este un lucru obligatoriu. (...) Pusculita copiilor nostri este obligatorie si sacra, nu este optionala. Trebuie sa invatam copiii sa puna bani acolo, nu sa isi cumpere bomboane”, a punctat Anastasiu.

Totodata, reprezentantii CDR au tinut sa reaminteasca faptul ca banii din Pilonului II sunt privati si apartin participantului sau mostenitorilor acestuia. Legea 411/2004 prevede ca “participantul la fondurile de pensii administrate privat este proprietarul activului personal din contul sau”; ca pensia privata este “suma platita periodic participantului sau beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de cea furnizata de sistemul public (unde “beneficiarul” este “mostenitorul participantului, definit conform prevederilor Codului civil”) si ca “utilizarea contributiei participantului la fondul de pensii in alte scopuri decat cele prevazute de prezenta lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri