Peste 300 de comune nu au niciun medic de familie, iar 1.414 localitati (comune si orase) au un numar insuficient, potrivit unei Harti a accesului cetatenilor romani la serviciile de asistenta medicala primara oferite de cabinetele de medicina familiei, realizata de doctorul Catalin Petrencic de la Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie.

Te invitam la Future Healthcare, eveniment wall-street.ro dedicat domeniului farmaceutic si serviciilor medicale, pentru a afla mai multe despre industria de sanatate. Inscrie-te gratuit la conferinta aici!

"In total 328 de localitati (comune) nu au niciun medic de familie. Necesarul calculat in functie de populatia din aceste localitati este de 376 de medici de familie. Populatia totala a acestor comune este de 559.611 locuitori - adica 2,52% din populatia Romaniei. Dintre acestea, 282 de localitati au peste 900 de locuitori, niciun medic de familie si un necesar de 330 de medici de familie", arata sursa citata.

1.414 de localitati (comune si orase) au un deficit total de 2.187 de medici de familie. Desi 28 de localitati au peste 3.000 de locuitori, acestea nu au cei 64 de medici de familie necesari. Dintre cele 76 de localitati care au sub 900 de locuitori, doar 30 au medic de familie, scrie Agerpres.

"1.069 de localitati au deficit de un medic de familie. 231 de localitati au deficit de cate doi medici de familie, deficitul total aferent acestor localitati fiind de 462 de medici de familie. 49 de localitati au un deficit de cate trei medici de familie si deficit total de 147 de medici de familie. Sapte localitati au un deficit de 11, 12, 13, 14 sau 15 medici de familie, fiind in total necesari inca 87 de medici de familie", arata documentul citat.

Doua localitati au un deficit de 34, respectiv 38 de medici de familie.

"Doar 1.496 de localitati din Romania (47%) nu au deficit de medici de familie. In Romania exista 3.181 de localitati - comune, orase, municipii. Un total de 2.490 de medici de familie asigura in aceste localitati accesul la servicii de asistenta medicala primara pentru o populatie de 4.620.506 de locuitori", se arata in analiza.

Potrivit acesteia, 271 de localitati au un excedent total de 575 de medici de familie. Aceste localitati sunt atat orase, cat si comune, cel mai mare excedent fiind in municipiul Bucuresti - 100 de medici de familie.

"Romania nu este singura tara europeana care se confrunta cu lipsa medicilor de familie. Alte tari europene au actionat insa si continua sa actioneze pentru a remedia aceasta situatie. O serie de recomandari ale Comisiei Europene si Organizatiei Mondiale a Sanatatii, precum si rapoarte rezultate in urma asistentei tehnice furnizate de Banca Mondiala si OMS sunt disponibile Guvernului Romaniei pentru a face interventiile necesare imediat. Strategia pentru medicina de familie si planul pentru resurse umane, dezvoltate in anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodata in actiuni concrete pentru remedierea situatiei", se arata in recomandarile din documentul citat.

In ceea ce priveste sursa datelor din analiza, se precizeaza ca Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat CNAS in octombrie 2019 numarul de medici de familie cu lista proprie, pe localitati si necesarul de medici de familie, pe localitati, la 1 august 2019, in baza legii accesului la informatii de interes public.

CNAS a raspuns printr-o adresa din 17 decembrie 2019, precizand ca datele sunt cele comunicate de Casele de asigurari de sanatate. Datele furnizate de CNAS au inclus medicii de familie cu lista proprie din fiecare localitate (comuna, oras, municipiu), insa au cuprins si cabinetele din sate si punctele de lucru. Pentru realizarea hartilor a fost folosit numarul de medici de familie cu liste proprii pe localitati furnizat de CNAS, dar nu si necesarul transmis de CNAS.

Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti a raspuns printr-o adresa din 11 februarie. Datele furnizate de Casa OPSNAJ sunt agregate pe judete, nefiind dat numarul de medici de familie pe fiecare localitate.

Pentru realizarea hartilor a fost folosit numarul de medici de familie cu liste proprii pe judete furnizat de Casa OPSNAJ, fiind adaugat la numarul medicilor de familie din resedinta de judet furnizat de CNAS.

Datele privind populatia pe localitati au fost preluate de la INS, luand ca date de referinta august 2019.

Necesarul de medici de familie cu liste proprii a fost calculat pe baza datelor INS si a unei metodologii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri