19 Februarie 2020

Dupa tragedia copilului mort de la Pitesti, Victor Costache spune ca medicina dentara pentru copii va fi inclusa in Programul Operational pentru Sanatate



Dupa tragedia copilului mort de la Pitesti, Victor Costache spune ca medicina dentara pentru copii va fi inclusa in Programul Operational pentru Sanatate. ”Finantarea medicinei dentare a fost neglijata in ultimii 30 de ani”, este de parere ministrul propus al Sanatatii.

Te invitam la Future Healthcare, eveniment wall-street.ro dedicat domeniului farmaceutic si serviciilor medicale, pentru a afla mai multe despre industria de sanatate. Inscrie-te gratuit la conferinta aici!

El a fost intrebat, in contextul tragediei produse la Pitesti unde un copil a murit dupa ce i s-a facut anestezie intr-un cabinet stomatologic, cum vede Ministerul Sanatatii asigurarea dreptului constitutional al copilului la servicii medicale pana la 1 ani, cu exceptia marilor orase, unde exista cabinete medicale scolare, scrie Agerpres.

"In Programul Operational pentru Sanatate, pe care l-am elaborat impreuna cu colegii de la Fonduri europene, avem un sector, un segment dedicat medicinei de familie si, de asemenea, un sector - o noutate - care va fi alocat medicinei stomatologice pentru tot ceea ce inseamna nu numai populatie pediatrica, dar si segmentul non-asigurat din Romania", a raspuns Costache.

Potrivit acestuia, finantarea medicinei dentare a fost neglijata in ultimii 30 de ani: "Nu este o problema care dateaza de ieri de azi sau de anul trecut. Evident, trebuie sa se aloce mai multe resurse medicinei dentare, deoarece o sanatate precara a cavitatii bucale nu se rasfrange doar asupra cavitatii bucale, ci a intregului corp. (...) In contextul unui buget de stat golit si vaduvit, avem un ministru de Finante si un prim-ministru care au girat o politica bugetara rationala si sa speram ca la rectificarea din vara se vor putea aloca mai multe fonduri".

Costache a adaugat ca sistemul de sanatate este "subfinantat cronic".

"Cum putem face sa iesim din asta? Politicienii care si-au asumat acest lucru si care au promis de la anul sa aloce un procent mai mare din PIB pentru bugetul sistemului sanitar si, implicit, asta ar insemna si o crestere a bugetului CNAS sau (...) daca nu vom avea o alocare corecta din PIB este evident ca trebuie sa prezentam populatiei din Romania un sistem alternativ, care sa ajute scaderea costurilor care sunt adresate unei singure persoane atunci cand are o situatie de criza", a adaugat el.



Citeste si