Aș putea să scriu zeci de capitole despre motivele pentru care România este, încă, din multe puncte de vedere, blocată în Evul Mediu. De la străzile găurite până la incredibila credință in deități și ignorarea priorităților unei societăți cu pretenții. Astăzi mă voi opri însă la doar două dintre ele – goana nebună după alimente si sfaturile pline de ”har” demne de ”Epoca Tenebrelor” date de Biserica Ortodoxă.

”Haos la case, rafturi goale, dar nu la toate produsele. Legume și fructe nu prea sunt”; ”Vânzătorii erau șocați de câtă vânzare au avut azi…făina, mălai, ulei si conserve, rafturile au ramas goale ca după lăcuste!”.

Acestea sunt doar două dintre miile de mărturii care au inundat Internetul ieri când, ca la o comandă nevăzută, magazinele au fost năpădite de românii disperați să își facă provizii. ”Că vine Coronavirus și poate se închide orașul!”.

Nu o sa judec aici dacă este rău sau este bine ce fac ei, deși nu pot să nu mă întreb ce am face in cazul unei calamități dacă in fața unui virus, care încă nu a ajuns în România si are o rată de mortalitate scăzută, reacționăm, ca societate, astfel. Fiecare cumpară cât vrea, de unde vrea și poate judeca de unul singur dacă chiar are nevoie de atâta mălai în viața lui sau nu este, cumva, o risipă.

Ce m-ar interesa pe mine este câți dintre acești oameni s-au dus în prealabil la școlile la care învață copiii lor sa afle daca exista toalete curate în ele. Sau câți au trimis petiții catre primari pentru a-i trage la răspundere pentru că în anul 2020 elevii încă se duc la wc-uri in aer liber. Sau câți dintre cei care se calcă în picioare pentru conserve s-au asigurat de faptul ca profesorii îi indeamnă pe copii să se spele riguros pe mâini în fiecare pauză și să evite contactul mâinilor cu ochii, nasul sau gura. Și că a venit vorba de spălat pe mâini, oare toate școlile sunt dotate cu săpunuri suficiente?

Mai mult, ar fi interesant de aflat dacă cei care cumpără câte 30 de baxuri de apă plată fac sau au făcut ceva pentru a se asigura că spitalele din România sunt pregătite pentru a-i primi în caz de epidemie. De exemplu, managerul de la boli infecțioase din Constanța, unul dintre spitalele mari care ar prelua bolnavii de Coronavirus, a dat răspunsuri cel puțin în doi peri când a fost chestionat pe acest subiect.

Întotdeauna educația ar trebui sa fie pe primul loc, în orice. Un om educat este și un om ordonat, care cunoaște prioritățile și nu se lasă influențat ușor, fără a cântări în prealabil informațiile. Și, din păcate, din cauza sistemului de învățământ vetust, dar si a stilului de viață încă medieval din anumite zone mai ales rurale, românul duce lipsă de educație.

Pe acest fond de lipsă de educație a înflorit Biserica Ortodoxă Română care transmite mesaje rupte parcă din Epoca Tenebrelor, când milioane de oameni mureau de ciumă. Niciun sfat legat de igienă personală, niciun sfat realist și util în banalitatea lui. Totul se rezumă la ”a crede orbește”. Redăm mai jos unul dintre ”utilele” mesaje ale BOR:

- Să se încredințeze, în rugăciune, pe ei înșiși, pe toți cei dragi și pe toți oamenii aflați în suferință, purtării de grijă a lui Dumnezeu Atotțiitorul Care nu ne încearcă peste puterile noastre;
- Să se însemneze, zilnic, cu semnul Crucii, pe ei înșiși și pe copiii lor, și să-și însemneze cu semnul Crucii mâncarea și băutura, acasă sau la locul de muncă;
- Să se ungă (pe sine și pe propriii copii), zilnic, cu Untdelemn de la Taina Sfântului Maslu, spre tămăduirea sufletului și a trupului, făcând semnul Crucii pe propria frunte, la baza gâtului și pe mâini;
- Să bea, în fiecare dimineață, pe nemâncate, Apă Sfințită (Agheasmă) și să-și stropească locuințele, în semnul Crucii;
Să aibă încredințarea că, de fiecare dată când se împărtășesc cu Sfântul Trup și Scumpul Sânge ale Mântuitorului Hristos, o fac spre tămăduirea sufletului și a trupului;
- Să rostească adesea rugăciunea Tatăl nostru, cu gândul la toți cei aflați în suferință sau care sunt cuprinși de neliniște și de teamă;
- Să cheme în apărare și ajutor Numele Domnului, zicând mereu: Doamne, Iisuse Hristoase,
Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi și toată lumea Ta;
- Să citească, după putință, Paraclisul Maicii Domnului, pomenindu-i pe cei bolnavi, cu
încredințarea că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este grabnic ajutătoare.

Ce mai pot zice? Doamne-ajutăi pe români, ca noi pe noi înșine pare că nu suntem capabili.

Citeste si:
Calendarul de organizare a examenului de Bacalaureat a fost publicat
Noul calendar de organizare a...

Sursa foto: EuropaFM

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Profi: Clienții pot cumpăra doar 6 bucați de zahăr, ulei, făină și mălai
Setari Cookie-uri