28 Februarie 2020

CORONAVIRUS| Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra unei pandemii



Numărul cazurilor de coronavirus raportate miercuri în afara Chinei l-a depăşit pe cel al îmbolnăvirilor din interiorul acestei ţări, pentru prima dată, iar OMS spune că fiecare ţară trebuie să se pregătească de o pandemie.

China a raportat 433 de cazuri noi – în creştere de la 406 miercuri, dar cu 80% mai puţin decât la apogeul de la începutul lunii. Coreea de Sud a raportat 334 de cazuri, totalul ajungând la 1.595. La nivel global, aproximativ 78.630 de oameni au fost infectaţi şi 2.747 au murit, potrivit G4Media.

Tedros Adhanom Gebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a spus că cifrele sunt „profund preocupante”.

„Nu ne luptăm doar pentru a ţine în frâu un virus şi a salva vieţi”, a spus el. „De asemenea ne luptăm pentru a ţine în frâu pagubele sociale şi economice pe care le-ar putea produce o pandemie globală”.

Scott Morrison, premierul australian, a spus că „riscul unei pandemii globale ne ameninţă foarte tare”. Australia a raportat până acum 23 de cazuri de infectare cu virusul.

Numărul total al cazurilor raportate în Italia a ajuns la 400 miercuri, în creştere cu 25% faţă de ziua precedentă. Iranul a raportat 22 de decese provocate de 141 de infectări, cea mai mare rată a deceselor din afara Chinei. Grupările de opoziţie susţin că bilanţul real este de câteva ori mai mare.

Danemarca a confirmat primul caz al său, în urma întoarcerii unui bărbat infectat cu virusul dintr-o vacanţă la schi în Italia. „Bărbatul care s-a întors dintr-o vacanţă la schi cu soţia şi fiul lui în 24 februarie suferă de atunci de tuse şi febră”, a anunţat agenţia sănătăţii publice. „Bărbatul a fost depistat pozitiv, dar rezultatele soţiei şi fiului său sunt negative”.

Norvegia, Pakistanul, Suedia şi Estonia au anunţat la rândul lor primele cazuri proprii, iar Brazilia a devenit prima ţară latino-americană cu o îmbolnăvire confirmată.

Arabia Saudită a interzis intrarea pentru pelerinii din toate ţările afectate. „Guvernul Regatului a decis să ia următoarele măsuri de precauţie: suspendarea temporară a intrării în regat în scopul (pelerinajului) umrah şi vizitele la moscheea Profetului”, a anunțat Ministerul de Externe.

Emiratele Arabe Unite au raportat 13 cazuri de coronavirus, Kuweitul 43, Bahrainul 33, iar Omanul patru.

În Germania, un bărbat de vreo patruzeci de ani era în stare critică într-un spital din Düsseldorf, după ce se pare că a luat virusul de la un prieten care se întorsese din China. Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii, a sugerat că oraşe întregi ar putea fi plasate în carantină.

Numărul cazurilor confirmate în Spania a crescut la zece. Doi pacienţi, inclusiv un britanic, au fost externaţi.

China a declarat că în cursul nopţii nu s-au mai înregistrat decese în afara provinciei Hubei, unde a apărut focarul. Este pentru prima dată din 4 februarie, când nu există decese din cauza coronavirus în afara provinciei Hubei. Dr Tedros a insistat că succesul Chinei „ar trebui să dea tuturor ţărilor speranţă, curaj şi încredere că virusul poate fi oprit”.

Preşedintele Donald Trump a insistat că „riscul pentru poporul american rămâne foarte scăzut”. El a spus că SUA au „cei mai mari specialişti din lume” şi l-a însărcinat pe vicepreşedintele său Mike Pence cu răspunsul guvernului la virus. SUA au până acum 60 de cazuri confirmate de coronavirus. „Eu cred că există posibilitatea ca (situaţia) să se înrăutăţească, posibilitatea de a deveni destul de substanţial mai gravă, dar nimic nu este inevitabil”, a spus dl Trump.



Citeste si