Procedura pentru eliberarea concediului medical pentru salariaţii obligaţi să stea în carantină sau în izolare la domiciliu este simplă şi nu presupune acte birocratice, a explicat Sanda Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov.

Pacientul care vine în România pe cale terestră sau cu avionul, în momentul în care intră în ţară e consultat de un medic desemnat de la DSP şi completează un formular, spune de unde vine şi este atenţionat că dacă nu respectă regulile va fi amendat penal. De la acest control de la DSP se eliberează o adeverinţă în care se menţionează dacă e nevoie de carantină sau izolare, se precizează numărul de zile, iar după ce se încheie carantina sau izolarea şi pacientul poate ieşi, vine la medicul de familie şi îşi ia concediul, care se eliberează retroactiv, potrivit Digi24.

Acest concediu nu are aceeaşi limită de 10 zile ca la celelalte concedii, astfel că în acest caz se aplică excepţiile conform legii.

Pe baza adeverinţei de la DSP pe care ori o primeşte pacientul la intrarea în ţară, se va elibera concediul după ce se termină perioada de carantină. Se vor elibera atâtea zile de concediu câte sunt precizate pe adeverinţă. Cel mai probabil vor fi 14 zile de concediu, dar nu e limitat.

”Nu trebuie să vină nimeni pentru pacient, nu trebuie să se chinuie să trimită cardul, nu trebuie să ne împiedicăm de birocraţie. Dacă perioada legală depăşeşte 90 de zile nu e nevoie de comisie de expertiză pentru asta. Procedura e cât se poate de simplă”, a explicat Sanda Alexiu.

CNAS a transmis o serie de clarificări cu privire la acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină, între acestea numărându-se faptul că durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale pentru alte afecțiuni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri