Autoritățile române, prin Ordinul ministrului Sănătății, au stabilit că, la sosirea pe teritoriul României, toți călătorii asimptomatici din zonele afectate de coronavirus, respectiv Hubei (China) și cele 11 localități din Italia, vor intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Cei care ajung în această situație e bine să știe că beneficiază de concediu medical în caz de carantină, fapt ce nu le afectează numărul de zile de concediu medical, dar le diminuează salariul.

Ministerul Sănătății a emis astăzi Ordinul ministrului pentru instituirea măsurii de carantină a românilor și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei.

Potrivit documentului, se instituie măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate.

De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcțiile de sănătate publică și prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc la același domiciliu.

Vezi și: CORONAVIRUS| Operatorii de turism dau banii înapoi pasagerilor care își anulează călătoriile

Citește și: Aeronava Wizz Air în care s-a aflat italianul infectat cu CORONAVIRUS a fost scoasă din funcțiune

Persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispoziție informații detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în caz de epidemie.

Până în prezent, persoanele care vin din China continentala-Provincia Hubei(inclusiv orasul Wuhan), orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiangsau din una din cele 12 localități din Italia intră în carantină timp de 14 zile, în spații special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România.

De asemenea, persoanele din alte provincii/orașe din China continentală și din alte localități din Regiunile Lombardia și Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat dupa revenirea în România. La intrarea în carantină se efectuează un test pentru COVID-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate.

Bani mai PUȚINI dacă ești angajat și intri în carantină sau în izolare la domiciliu

Persoanele pentru care se stabilește măsura de carantinare în spațiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, potrivit instrucțiunilor pentru eliberarea concediilor medicale în caz de carantină, "în scopul prevenirii îmbolnăvirilor, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină" pentru 14 zile, timp în care persoana vizată va avea venitul diminuat, pentru că suma brută lunară a indemnizației pentru carantină reprezintă doar 75% din baza de calcul. Indemnizațiile pentru carantină se suportă integral din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Citește și: Criza coronavirus în Italia, văzută prin ochii unui antreprenor din Padova: distribuitorilor români le e frică să îmi mai aducă marfă

Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant asiguraților carora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită în certificatul eliberat de organele de specialitate ale direcțiilor de sănătate publică. Acestea eliberează un certificat în care vor menționa durata perioadei de carantină, țînând cont de recomandările Ministerului Sănătății și de contextul epidemiologic internațional.

Certificatele de concediu medical în caz de carantină se poate elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară.

Asigurații trebuie să știe că durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni. Această restricție este prevăzută doar pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afară muncii.

Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz și care se prezintă la o unitate sanitară, rămân în această unitate, în izolare, li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgență. În cazul în care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secție / spital de boli infecțioase.

Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz, vor fi izolate în secțiile / spitalele de boli infecțioase unde li se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere in vigoare, aflata pe site-ul INSP-CNSCBT. Ieșirea din carantină după o perioadă de 14 zile, cât și la externarea din spital dacă pacientul este clinic sanatos se va face după efectuarea a 2 teste negative pentru COVID-19 efectuate la un interval minim de 24 ore.

Sursa foto: travelarium.ph / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri