Garda de Mediu nu a aplicat, în ultimii șase ani, nicio sancțiune Primăriei Municipiului București (PMB), la capitolul calității aerului, spune ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe. Până în ianuarie anul curent, angajată la Garda de Mediu a fost sora Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, Gabriela Dorojan. Aceasta era Comisar General în instituție.

„Ani de zile nu a fost dată nicio sancțiune, nici mărcar o sancțiune Primăriei Generale a Capitalei, privind calitatea aerului din București. Din 2014 încoace, Garda de Mediu nu a avut nicio sacțiune pentru Primăria Generală a Capitalei. (...) Nu cred că într-un oraș cu atât de multe sesizări ale cetățenilor, nu s-a dat nicio sancțiune”, a spus Alexe.

El are și o explicație pentru această situație: „Cred că buna relaționare dintre Primăria Generală a Capitalei și comisarii Gărzii de Mediu a fost o relație care, din păcate, nu a făcut să își ducă la îndeplinire atribuțiile de serviciu”.

Un număr de 46 de firme sunt autorizate la nivelul județului Ilfov pentru arderea deșeurilor, în timp ce în București numărul acestora ajunge la 69, conform precizărilor făcute de către ministrul Mediului care a adăugat că toate vor fi verificate până la finalul acestei săptămâni, 2 martie - 8 martie.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a oferit o serie de declarații cu privire la poluarea record a aerului inregistrată în București în noaptea de 1-2 martie.

”Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. În primul rând este vorba de arderile necontrolate din București și Ilfov. Au fost sesizări la 112, legate de un incendiu care a avut loc la Gara de Nord si incendii de vegetație si cauciuri care împreună au dus la aceste condiții. Aceste creșteri au început în jurul orei 21:00 (1 martie n.r.), vârful fiind atins în jurul orei 4 dimineața si scăzând odată cu primele ore ale dimineții”, a precizat Costel Alexe.

Citeste si:
Proiect PMB: Măști gratuite pentru pensionari și persoanele cu...
Stare de alertă | Proiect...

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
România, avertizată de CE: 48 de depozite ilegale de deșeuri necesită ÎNCHIDEREA
Setari Cookie-uri