Asociația Recolamp: Aproape 2.000 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat, colectate și reciclate în 2019

Asociația Recolamp a colectat, tratat și reciclat 1.914 tone de deșeuri din echipamente de iluminat, în 2019, asigurând o țintă de colectare de aproape 50% din media vânzărilor producătorilor din ultimii trei ani, potrivit unui comunicat de presă.

Cantitatea colectată prin parteneriatele cu peste 40 de colectori autorizați activi și reciclatori reprezintă o creștere cu 70% față de anul 2018.

„Recolamp a reușit să depășească ținta legală de colectare și de reciclare a deșeurilor electrice și electronice impusă la nivel european (de 45 %), prin eforturi considerabile, deoarece, din păcate, în România nu se colectează selectiv la nivelul la care ar trebui. Pentru a asigura cantitățile de deșeuri colectate, Recolamp a dezvoltat un sistem propriu care și-a dovedit eficiența și care este în continuă dezvoltare. În ultimii 12 ani, am dezvoltat o rețea de colectare selectivă care a ajuns la 14.370 de puncte de colectare, dintre care 2.500 sunt destinate publicului larg. Vom continua să investim resurse în extinderea acestui sistem, mai ales pentru că din anul 2021 ținta va crește la 65%”, a declarat Daniela Brumă, director general adjunct al Recolamp.

În anul 2019, Recolamp a reprezentat 262 de producători români cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice puse pe piață și a depășit ținta legală de colectare impusă de legislația în vigoare, care este de 45%.

Citeste si:
Proiect de lege care prevede taxe mărite pentru cei care nu reciclează
„Plătești cât arunci”:...

„Anual, în România, aproximativ 200 de tone de becuri economice ajung la coșul de gunoi, deși becurile arse sunt deșeuri periculoase și trebuie colectate selectiv, iar acest fapt are implicații grave asupra planetei și a viitorului nostru. Aplicația ColțVerde, lansată anul trecut, oferă posibilitatea de a vedea în timp real punctele de colectare selectivă, asigurând accesul mai facil la consumatorii casnici”, a completat Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp.

Înființată în 2007 de companiile Tungsram Operations Kft., Ledvance GMBH şi Signify România, în calitate de membri fondatori, Asociația Recolamp este unul dintre primii susținători din România ai colectării selective şi reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat. Procedura de colaborare este una extrem de simplă și presupune doar semnarea unui protocol în baza căruia Recolamp trimite recipiente de colectare selectivă speciale, în funcție de cantitatea și de tipul de deșeuri generate. Atunci când recipientele sunt pline, în termen de 10 zile, un colector autorizat ridică deșeurile și le transportă în condiții de maximă siguranță la fabrica de reciclare GreenLamp Buzău, unde substanțele toxice din deșeuri sunt eliminate controlat, iar componentele reciclabile reintră în circuit pentru a fi valorificate. Până în prezent, Recolamp a colectat și reciclat peste 5.400 de tone de deșeuri din lămpi și corpuri de iluminat.

Sursa foto: Willfried Wende | Pixabay
Despre autor
Anca Olteanu
 Anca este web editor la wall-street.ro.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri