”Portofele, portofele, voi sunteți zilele mele”, o spune refrenul unui cântec interpretat de formația Generic în urmă cu mai mulți ani. Acesta redă un obicei ce nu și-a pierdut nici în zilele noastre adepții, chiar dacă mijloacele de supraveghere video sunt mult mai răspândite, fiind prezente inclusiv în mijloacele de transport în comun din București.

În anul 2019 au fost înregistrate la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București peste 3.500 de sesizări privind furturile din buzunare, poșete, genți etc., dintre care în doar 3,7%(135) dintre aceste cazuri prejudiciul a fost deja recuperat.

”Nu puteam furniza informații exacte referitor la numărul faptelor în care prejudiciul a fost recuperat, având în vedere faptul că multe dintre acestea fac obiectul unor anchete penale aflate în desfășurare”, precizează Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, pentru wall-street.ro.

O situație a infracțiunilor de acest tip din București, prezentată defalcat pe sectoare, pune Sectorul 2 pe prima poziție. Clasamentul în funcție de numărul de furturi din buzunare, poșete sau genți arată în felul următor:

  • Sectorul 2: 776
  • Sectorul 6: 443
  • Sectorul 3: 440
  • Sectorul 1: 392
  • Sectorul 5: 338
  • Sectorul 4: 314

La acest număr de furturi se adaugă și cele înregistrate de Brigada de Poliție pentru Transport Public, care a contorizat la nivelul Bucureștiului 880 de cazuri.

Ce trebuie să faci dacă ți-a fost furat portofelul

Rata de recuperare a prejudiciului (3,7% din cazurile înregistrate în 2019) este evident una scăzută, ceea ce arată că șansele de a intra în posesia bunurilor furate este una mică. Însă, asta nu înseamnă că nu trebuie să raportați furtul. Vă redăm mai jos recomandările primite din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București:

Oamenii legii precizează că, în conformitate cu Art. 295 alin (1) din Codul de procedură penală ”Punerea în mișcare a acțiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere”.

Pentru a depune plângerea trebuie să vă îndreptați către cea mai apropiată secție de Poliție. Aceasta trebuie să fie depusă în termen de 3 luni din ziua în care ați fost victima infracțiunii.

”Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârșirea faptei”, se mai arată în precizările acestora.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri