Autoritățile resping existența vreunei hotărâri privind limitarea deplasării oamenilor, precizând că documentul care circulă în mediul online este un draft analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

Acest document de lucru propune ca românii să nu mai aibă voie să părăsească locuințele, cu anumite excepții, unele profesional, altele de ordin medical sau de aprovizionare și ajutor, anunță Libertatea.

Documentul prevede ca românii să poată ieși din casă pentru următoarele:

  • Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială. E nevoie de adeverință de la angajator.
  • Consult medical care nu poate fi amânat.
  • Cumpărături lângă domiciliu.
  • Ajutorarea bătrânilor.
  • Alte urgențe cu detalierea traseului.
  • Sport lângă domiciliu.
  • Plimbare cu animalele de companie lângă casă.

După ce articolul a fost publicat, Grupului de Comunicare Strategică precizează că acesta nu este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și nu a fost înaintat spre aprobare către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

Redăm comunicatul Grupului de Comunicare Strategică:

Citeste si:
Valabilitatea documentelor emise de IGPR, DRPCIV, IGI se prelungește
MAI: Valabilitatea...

Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”, facem următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

Citeste si:
Încă o cunoscută cofetărie se gândește să renunțe la produsele mai...
Tendința cofetăriilor în...

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Grupul de Comunicare Strategică

Citeste si:
[VIDEO] Vela: Nu va exista o limită teritorială pentru deplasări,...
VIDEO Marcel Vela: Nu va...

Sursa foto: Sriharsha Sheshanarayana | Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
România are cea mai mare pondere de proprietari de locuințe din UE
Setari Cookie-uri