Lumina de Paște, distribuită doar de preoți și 5 voluntari

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri, că Sfânta Lumină va fi distribuită în parohie de către personalul clerical şi maximum cinci voluntari.

"Sfânta Lumină, sosită de la Ierusalim, va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20,00. Astfel, clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari, cu echipament de protecţie - mască şi mănuşi -, în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi ca semn distinctiv banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu data de identificare, ştampilat de parohie", a declarat Marcel Vela, citat de Agerpres.

El a adăugat că Lumina va fi primită din pragul casei, de la fereastră sau de către un reprezentant al asociaţiei de proprietari.

"Credincioşii vor primi Paştile sâmbătă seara şi noaptea, Sfânta Lumină, din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale, acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie - mască şi mănuşi", a explicat Vela.

Marcel Vela: Nou acord cu BOR - slujbele se vor ţine fără participarea credincioşilor

Vela a declarat că a fost încheiat un nou acord cu Patriarhia Română potrivit căruia slujbele religioase se vor desfăşura sub îndrumarea BOR şi conform ordonanţelor în vigoare, fără participarea credincioşilor în biserici sau în curtea acestora.

"Slujbele religioase din noaptea de înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din Ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult", a declarat Vela.

Ministrul de Interne a precizat că pâinea în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020, şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 8,00 - 17,00, şi în prima zi de Paşti, între orele 6,00 - 12,00, la solicitarea credincioşilor.

De asemenea, în spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri