Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunțat că Ordonanța Militară numărul 10 va avea prevederi care vizează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. În plus, cursele aeriene către zone de risc, precum Italia, Spania, Marea Britanie, Austria sau Statele Unite, rămân suspendate.

Ordonanța militară va avea prevederi pentru deplasarea persoanelor de peste 65 de ani.

„Dragi compatrioți, vă mulțumesc pentru comportamentul vostru. În curând ne vom apropia de normalitate. Obligațiile respectate acum conduc în viitor către o singură concluzie: normalitate. Am luat următoarele decizii transpuse în Ordonanța Militară numărul 10. O veste bună pentru persoanele de peste 65 de ani, circulația este permisă în afara locuinței sau gospodăriei, în următoarele situații. (...) Persoanele pot circula în afara gospodăriei pentru deplasare în inters personal. Ele pot să se deplaseze dacă au nevoie de asistență medicală, inclusiv tratamente oncologice sau alte motive similare. Totodată, se pot deplasa pentru activități agricole. (...) Totodată, în această orodanță am prevăzut că persoanele se pot deplasa în intervalul în 7-11 și 19-22 cu următoarele motive: deplasarea pentru bunuri care acoperă necesitățile, deplasare pentru motive justificate, precum decesul unui membru al familiei sau îngrijirea celor bolnavi. Pentru verificarea motivelor deplasărilor, se aplică dispozițiile ordonanței militare nr. 3 cu privire la prevenirea răspândirii Covid-19. Măsurile se aplică odată cu publicate Ordonanței Militare în Monitorul Oficial”, a declarat ministrul de Interne.

Prevederile Ordonanței Militare nr. 10

Indiferent de intervalul orar, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, precum şi în condiţiile art.1 alin. (1), (2) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
  • deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
  • deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

În intervalele orare 07,00 - 11,00 şi 19,00 - 22,00 circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

Citeste si:
Marcel Vela: În MAI e un deficit mare de personal
Marcel Vela: În MAI e un...
  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condiţiile art.1 alin .(3) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Vela a precizat operatorii economice care comercializează produse de strictă necesitate își vor organiza programul de lucru pentru a asigura accesul persoanelor de peste 65 de ani, în intervalul menționat, 7-11 și 19-22.

Zboruile suspendate

Mai multe zboruri către țări cu risc rămân suspendate pentru 14 zile, precum cele spre și dinsprea Spania, Austria, Blegia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran, dar și Italia, Franța și Germania. „Rămâne valabilă permisivitatea pentru zboruri care efectueze transporturi de marfă, umanitare sau de corespondență”, a spus Vela.

Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv.

  • Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.
  • Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Italia şi din această ţară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.
  • Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Franţa şi Germania şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

Angajaţii Poştei Române vor livra corespondenţa destinatarilor direct în cutia poştală pe durata stării de urgenţă, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Citeste si:
Ce se întâmplă de la 1 august: crește numărul de participanți la...
Ce se întâmplă de la 1...

"Pe durata stării de urgenţă, trimiterile poştale înregistrate pot fi predate destinatarilor de către personalul Companiei Naţionale Poşta Română prin introducerea în cutia poştală sau, în lipsa acesteia, prin afişarea la adresa destinatarului, cu o singură excepţie - actele de procedură judiciară. Poştei Române îi rămâne obligaţia stabilirii cadrului instituţional şi de răspundere pentru modul în care se desfăşoară această activitate", a declarat Marcel Vela, citând Ordonanţa Militară nr. 10.

Ordonanţa militară nr. 10, emisă luni de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Luni, președintele Iohannis a anunțat că şcolile nu se vor mai deschide în acest an de învăţământ, iar anul școlar se va încheia pe 12 iunie.

„S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar, grădiniţele, şcolile şi universităţile să nu se mai redeschidă. Nu se va întoarce elevul, studentul fizic la cursuri", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Citeste si:
Vela: Urmează o perioadă grea. Este păcat să stricăm ce am realizat
Marcel Vela: Urmează o...

Persoanele de peste 65 de ani pot, de luni, să iasă din casă în două intervale orare: 7,00 - 11,00 şi 19,00 - 22,00, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

„Am luat o decizie. Se referă la persoanele de peste 65 de ani care, în momentul de faţă, conform unei ordonanţe militare, pot ieşi la anumite ore, între 11,00 şi 13,00. Având în vedere că vremea se încălzeşte, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, tot prin ordonanţă militară, se va schimba acest interval. Deci persoanele de peste 65 de ani vor avea la dispoziţie două intervale zilnice: dimineaţa, de la 7,00 până la ora 11,00, şi seara, de la ora 19,00 până la ora 22,00, când vor putea să iasă din casă fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mişcare în jurul casei sau în jurul blocului", a afirmat preşedintele Iohannis.

Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri