Premierul Ludovic Orban a declarat că autoritățile abilitate pregătesc revenirea la normalitate, care se va produce gradual. În ceea ce privește redeschiderea activităților economice, acesta a spus că Executivul pregătește și un set de măsuri în acest sens.

Şeful Executivului a menţionat că, din datele pe care le are, vârful epidemiei se va înregistra, cel mai probabil, în intervalul 1 - 5 mai.

"Asta nu înseamnă că imediat vom scăpa de epidemie, ci după vârful epidemiei se va reduce numărul de îmbolnăviri, se va reduce răspândirea, urmând să menţinem încă o perioadă de timp comportamentul corect, utilizarea mijloacelor de protecţie, respectarea tuturor regulilor, astfel încât să putem să scăpăm cât mai repede de virus", a mai spus Orban în direct la Digi24.

Cum vede premierul redeschiderea activităților economice

Premierul Orban a declarat că autoritățile abilitate pregătesc revenirea la normalitate, care se va produce gradual, pentru că ea nu se poate produce deodată. În ceea ce privește redeschiderea activităților economice, acesta a spus că Executivul pregătește și un set de măsuri în acest sens.

"Toate deciziile le vom lua în funcţie de evoluţia epidemiei şi, ca să fim oneşti, nu există prognoze cu grad de certitudine de 100%. Sunt prognoze care, sigur, sunt bazate pe o serie de ipoteze şi care au la bază o cantitate foarte mare de informaţii. Pe de altă parte, nu sunt sigure 100% şi suntem pregătiţi să luăm deciziile în funcţie de evoluţia epidemiei. Cu siguranţă, pregătim revenirea la normalitate. Această revenire la normalitate nu cred că se va putea produce dintr-odată. Relaxarea măsurilor impuse se va produce gradual, în funcţie de datele pe care le avem şi de riscul care va exista în privinţa răspândirii virusului. De asemenea, pregătim un set de măsuri de protecţie a cetăţenilor chiar şi după revenirea la normalitate. Cu siguranţă vom redeschide acele activităţi în care riscurile de răspândire a epidemiei vor fi foarte mici. Această redeschidere a activităţilor economice, de asemenea, va fi graduală. Nu cred că vom putea da drumul la toate activităţile economice care astăzi sunt oprite", a precizat Ludovic Orban.

Citeste si:
Orban: Demisia mea din funcţia de preşedinte al Camerei, luni, la...
Orban: Demisia mea din...

Premierul a subliniat că Guvernul pregăteşte un set de măsuri care să ajute economia să repornească, să ajute companiile şi să vină în sprijinul cetăţenilor astfel încât aceştia să poată să-şi reia activitatea în cât mai multe companii sau să găsească locuri de muncă în alte companii, care vor avea nevoie de forţă de muncă.

Legat de situaţia din învăţământ premierul spune că Guvernul nu a luat niciodată în calcul amânarea anului școlar sau anularea examenelor de Evaluarea Națională sau Bacalaureat.

”Obiectivul nostru este ca toți elevii să finalizeze acest an școlar. Atingerea obiectivului va depinde de evoluția contextului epidemiologic. Ministrul Educației împreună cu specialiștii lucrează la scenarii. Dar obiectivul nostru este ca toți elevii să încheie anul școlar, să își dea examene și să se înscrie mai departe pentru etapele următoare, intrarea la liceu sau admiterea la facultăți", a mai declarat Orban.

Citeste si:
Rafila: Nu este exclus ca vârful epidemiei să fie de 100.000 de cazuri
Alexandru Rafila,...
Sursa foto: Agerpres Foto

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri