Cei circa 700 de români răpuși de Covid până acum reprezintă doar niște statistici pentru aproape 20 de milioane de compatrioți. Dar pentru fiecare din acele 700 de familii, aceste statistici sunt adevărate tragedii.

Stimați cititori, unii dintre dumneavoastră își amintesc că în urmă cu mai bine de 10 ani, când încă eram bancher într-o bancă de investiții de pe Wall Street, scriam frecvent articole pentru wall-street.ro, articole care erau reunite sub rubrica "Jurnal de pe Wall Street".

Ca și atunci, opiniile exprimate mai jos sunt opinii 100% personale ce nu reprezintă un punct de vedere oficial sau neoficial al vreunei instituții cu care numele meu este sau poate fi asociat. Ca absolvent al unui MBA la singura universitate Ivy League din New York City, o universitate liberală cu o vechime de peste 250 de ani, ca fost bancher, ca investitor și antreprenor nu pot fi catalogat drept inamicul proprietății private.

Dimpotrivă, nu vă ascund că închiderea restaurantelor a avut un impact negativ și asupra familiei mele, prin prisma unei investiții a soției. Și totuși, nu mi-aș fi dorit ca Guvernul (acuzat acum de încălcarea proprietății private) să facă altceva decât ceea ce face, strict la recomandarea specialiștilor din sănătate.

Chiar dacă înțeleg perspectiva unor antreprenori pe care îi cunosc și îi respect, perspectivă reflectată foarte clar prin sloganul #hailatreaba, trebuie să fim cu toții de acord că Președintele, Parlamentul și Guvernul au respectat Constituția, în mod complet și corect.

Citeste si:
Cine trebuie sa se maturizeze mai intai: Investitorii sau bursa?...
Cine trebuie sa se maturizeze...

Mai exact, aceeași Constituție care prevede la Art. 25 că dreptul la liberă circulație este garantat, prevede la Art. 93 că în situații excepționale autoritățile pot lua decizii ce îngrădesc unele drepturi cu scopul de a proteja populația. Chiar dacă fiecare dintre noi e responsabil individual să se protejeze pe el și familia sa, când vorbim de un virus invizibil ochiului liber, doar autoritățile au capacitatea (și obligația) de a ne proteja la nivelul întregii populații. Motivul e simplu: dacă se îmbolnăvesc prea mulți oameni simultan, iar sistemul de sănătate e copleșit (așa cum s-a întâmplat în China, Italia, Spania sau statul New York) vor muri mult mai mulți români.

Orice Constituție a „bunului simț”, invocată de unii români, nu poate face abstracție de viețile altor români sacrificați de dragul unor venituri financiare ratate! Cei circa 700 de români răpuși de Covid până acum reprezintă doar niște statistici pentru aproape 20 de milioane de compatrioți. Dar pentru fiecare din acele 700 de familii, aceste statistici sunt adevărate tragedii.

Pe scurt, acel „bun simț” invocat pare că ne îndeamnă la evaluarea în euro a celor 700 de vieți, un lucru simplu până în momentul în care propria mamă este ventilată pe patul de spital. Aud multe voci reclamând costuri prea mari când avem “doar” 700 de decese. Nu aud pe nimeni vorbind de miile de vieți salvate pentru că autoritățile au luat deciziile corecte. În Italia, cu o populație de doar 3 ori mai mare, doar în ultimele 2 zile au murit mai mulți oameni decât au murit în România în ultimele 2 luni.

În locul unor propuneri absolutiste de ignorare a unor aspecte din Constituția în vigoare, ar fi mai constructivă aducerea unor argumente de tip medical, oferirea unor soluții specifice, similar cu ce vedem la mediul privat din țări mai civilizate. Recunosc că nici eu nu sunt complet împăcat cu toate recomandările pe care le văd venind din partea specialiștilor din sănătate, care uneori par să cioplească o scobitoare cu toporul. Pe de altă parte, fiecăruia ni se pare că avem idei mai bune decât ei, deși deținem doar informații parțiale. Cam așa suntem noi românii, aparent pricepuți la toate! Doar că azi, acum, deciziile medicale privind Covid sunt luate de oameni cu ani buni de experiență, dintre care unii s-au pregătit inclusiv pentru astfel de situații.

Citeste si:
Bilanț COVID 4 august | Crește numărul de cazuri noi: aproape 300...
Cel mai recent bilanț COVID |...

Între timp, ar fi absurd ca, atunci când le cerem să minimizeze numărul de victime omenești și să ne salveze bătrânii, să le cerem și să crească economia și să fie totul ca înainte. Azi salvăm vieți! De economie ne ocupăm imediat după. De fapt, dacă ar fi să fim cinstiți, deja ne ocupăm de economie. Guvernul a luat decizii care nu sunt cu nimic mai prejos decât ale altor state dezvoltate.

Dimpotrivă! Dacă ar fi să fim cinstiți, ne putem aștepta ca după pandemie să constatăm că Guvernul a luat decizii care (1) în timp ce salvau vieți omenești (2) au reușit sa evite o cădere economică la fel de abruptă cum vom vedea în alte țări europene și (3) au stabilizat economia cu costuri mult mai mici decât în alte părți. Sau, cum spune o vorbă din bătrâni, Guvernul a reușit să facă bici din rahatul de buget dezechilibrat de guvernele anterioare, iar acel bici mai și pocnește. Dacă ar fi să fim cinstiți.

Tony Romani este fost bancher de investiții, antreprenor, investitor și autor de articole pe wall-street.ro

Recent a intrat în politică, Tony find în prezent Secretar de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului.

Citeste si:
Hipercapitalism - incursiune în economie, cu ajutorul benzilor...
RAO a publicat cartea de...

Sursa foto: Ezume Images / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Tony Romani
Tony Romani scrie atat din perspectiva unui fost bancher de investitii cu experienta pe Wall Street cat si din cea a unui antreprenor local. Tony a absolvit Baruch College (Summa Cum Laudae) si Columbia Business School (ambele scoli din statul New York) cu specializari in finante si contabilitate. In Romania, Tony a investit si conduce companii specializate in servicii business-to-business si participa ca si consultant la diverse proiecte. Tony scrie frecvent pe teme de educatie economica.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri