Digitalizarea va asigura transparenţa procedurilor de licitaţie în sectorul forestier, primele iniţiative în acest sens fiind înregistrate la Suceava, informează Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR), într-un comunicat de presă.

"În ultimele două luni, de când luptăm zi de zi pentru a munci, s-au întâmplat şi foarte multe lucruri bune. Tehnologia este tot mai prezentă în activitatea noastră zilnică şi cu ajutorul acesteia ne putem uşura munca. Prin utilizarea tehnologiei se fac paşi importanţi în a asigura transparenţa activităţilor din economia forestieră şi din orice altă ramură de activitate. Transparenţa ne ajută pe mai multe fronturi: în primul rând ajută piaţa să devină mai eficientă, în al doilea rând îmbunătăţeşte încrederea în sistem a tuturor actorilor implicaţi, iar în al treilea rând asigură un tratament echitabil operatorilor economici, ceea ce înlătură suspiciunile (...) ", susţin forestierii, scrie Agerpres.

Următorului pas, oarecum previzibil, folosind digitizarea pentru a asigura transparenţa, silvicultura şi exploatarea forestieră dezvoltă sisteme de valorificare online a lemnului şi de prezentare publică a rezultatelor, cel puţin, pentru pădurile aflate în proprietatea publică a statului

ASFOR subliniază că, recent, la Suceava, a avut loc în premieră o licitaţie electronică de masă lemnoasă din România. De asemenea, o a doua premieră a avut loc tot la Suceava, respectiv publicarea rezultatelor licitaţiilor.

"Este o dovadă clară prin care arătăm că putem găsi soluţii pentru a munci, atunci când toţi ne implicăm pentru a colabora. Un act de o transparenţă totală - nu avem nimic de ascuns. Este ceva normal pentru o licitaţie publică, mai ales când este vorba despre valorificarea unui bun al statului român", precizează ASFOR.

Citește și Ministrul mediului, apelor și pădurilor: Se retrage atestatul de exploatare tuturor celor care taie lemn ilegal

Exploatarea şi transportul lemnului este cea mai transparentă activitate?

Potrivit sursei citate, exploatarea şi transportul lemnului este cea mai transparentă activitate din România, în sensul că, în orice moment, orice deţinător de dispozitiv se poate conecta la internet poate verifica oricare dintre transporturile de lemn care circulă pe drumurile publice pe portalul www.inspectorulpadurii.ro.

"Mai sunt multe de făcut, însă doar prin transparenţă şi comunicare autentică putem reuşi. "Nu avem nimic de ascuns !" nu sunt cuvinte goale pentru ASFOR - vom continua să participăm la materializarea altor iniţiative de acest gen. Încurajăm dialogul şi suntem conştienţi că doar împreună vom reuşi să revitalizăm economia forestieră. ASFOR, în colaborare cu RNP Romsilva, asigură transparenţa procedurilor de licitaţie, prin desemnarea de delegaţi, conform prevederilor legale, care să asiste la procedurile de licitaţie. Prin acest demers se respectă restricţiile impuse prin ordonanţele militare prevenindu-se astfel răspândirea coronavirusului. Este o perioadă mai dificilă, însă doar prin colaborare şi înţelegere o putem depăşi", notează Asociaţia.

Asociaţia Forestierilor din România - ASFOR este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului - ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţionale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri