ANOFM: Niciuna dintre cele 900.000 de persoane în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă

Niciuna dintre cele 900.000 de persoane aflate în prezent în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă după încheierea măsurii de acoperire de către Guvern a indemnizaţiei de şomaj tehnic, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Victor Picu, într-o conferinţă organizată de "România Durabilă".

Acesta a apreciat că nu există pericolul ca un număr mare din contractele angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic să fie desfiinţate de angajatori după încheierea măsurii de acoperire a şomajului tehnic de către stat, potrivit Agerpres.

"Această cifră de 900.000 (de persoane trecute în şomaj tehnic de la începutul stării de urgenţă, n.r.) este o cifră actuală astăzi. În martie au fost undeva la 530.000 în şomaj tehnic, în aprilie au sărit de un milion şi ceva de persoane, şi probabil că acum sunt 900.000, ceea ce ne arată că vreo 100.000 s-au întors în câmpul muncii, adică au contractele active. Din aceste 900.000 de persoane, noi sperăm ca niciuna să nu se alăture celorlalte persoane care şi-au pierdut locurile de muncă, pentru că în acest sens vor veni măsurile active ale Guvernului, ca după ieşirea din şomajul tehnic, angajatorii acestor persoane care au fost în şomaj tehnic să primească un ajutor de la stat pentru fiecare salariat în parte. Deci în mod normal ar trebui să nu-şi piardă locurile de muncă", a afirmat Victor Picu.

Preşedintele ANOFM a apreciat că este posibil ca facilităţile de protejare a locurilor de muncă care sunt în prezent în pregătire de Guvern să fie oferite pe tot parcursul anului.

Victor Picu: Nu cred că îşi vor pierde locurile de muncă multe persoane

"Măsurile, în momentul în care le veţi vedea reglementate, veţi vedea că sunt pe o perioadă mai lungă de timp, şi pe diferite moduri de a primi indemnizaţiile, deci undeva pe o perioadă - nu ştiu - să spun până la sfârşitul anului, deci în mod normal aceste persoane care au avut contractele de muncă suspendate nu ar trebui să-şi piardă locurile de muncă. Deci nu cred că vor fi foarte multe persoane care îşi vor pierde locurile de muncă", a precizat Victor Picu.

Citeste si:
Top 10 declarații ale liderilor în angajări din Romania la HR 2.0
Top 10 declarații ale...

Acesta a explicat că un alt set de măsuri va fi dedicat companiilor care îi vor angaja pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă.

"Iar pentru celelalte persoane care şi-au pierdut locurile de muncă vom avea măsuri active pentru angajatorii care vor angaja o parte din aceste persoane, deci vor fi pe categorii - tineri, persoane mai în vârstă, adică gândim un pachet mai mare de măsuri, nu un pachet simplist, doar cu o indemnizaţie pentru anumiţi angajatori. Va fi un pachet mai larg de măsuri", a adăugat Victor Picu.

Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, un număr de 908.346 de contracte de muncă figurau luni ca fiind suspendate de la data intrării în vigoare a stării de urgenţă - 16 martie. Angajaţii cu contracte de muncă suspendate se califică la acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic acoperit de Guvern.

Alte 337.593 de contracte de muncă figurau luni ca fiind încheiate de la instituirea stării de urgenţă.

Citeste si:
Ce trebuie să facă absolvenții de liceu sau facultate pentru a se...
Ce trebuie să facă...

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri