13 Mai 2020

Decizia BOR: Slujbele vor fi oficiate în aer liber, dar împărtășania se va amâna pentru o perioadă de timp



Împărtășirea credincioșilor se amână pentru o perioadă scurtă de timp, până când se va termina consultarea cu toate bisericile ortodoxe și se va găsi altă soluție decât împărtășirea cu lingurițe de plastic.

Așadar, dacă de duminică se reiau slujbele în aer liber, la final nimeni nu se va împărtăși, scrie Digi24.

În legătură cu acest aspect, patriarhul Daniel trimisese o scrisoare Sfântului Sinod, cerând o consultare pe această problemă. Procedura împărtășaniei a mai fost amânată tot din motive epidemice, în 1829, timp de două luni.

"Nu este nimic nou și nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să-l ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creștin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a „celor sfinte” si de punerea în conflict a credinței profunde cu rațiunea practică. Creștinismul autentic, hrănit din fidelitatea față de tradiția genuină a Evangheliei și față de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credința și rațiunea, ci le cultivă cu discernământ", a transmis Biserica Ortodoxă Română.

Patriarhia nu este de acord cu lingurița de unică folosință la împărtășanie

"Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii", a transmis BOR.

Bănescu a precizat că recomandările legate de "necesara protejare dictată de grija faţă de noi înşine şi de ceilalţi vor fi respectate riguros de toţi oamenii cu bună-cuviinţă".

"Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație. Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune şi în spiritul fidelităţii faţă de tradiţia liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioşilor, în contextul pandemiei, la miezul vieţii creştine: Sfânta Împărtăşanie", a mai afirmat Bănescu.

Patriarhia Română a transmis că recomandările INSP cu privire la redeschiderea lăcașelor de cult vor fi respectate riguros. Totuși, BOR spune că se va consulta cu celelalte biserici ortodoxe cu privire la accesul credincioșilor la împărtășanie.

Slujbele vor putea fi oficiate în aer liber

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că serviciile religioase cu participarea credincioşilor vor putea fi organizate, după 15 mai, într-o primă etapă, în curtea sau în faţa bisericii.

"O temă pe care eu personal o consider foarte importantă şi ştiu că sunt mulţi români care consideră această chestiune foarte importantă - bisericile. Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale - şi anume serviciile religioase cu credincioşi pot fi reluate, în prima fază, în curtea bisericii sau în faţa bisericii, deci în exterior.

Credincioşii vor purta obligatoriu mască şi vor păstra distanţa de un metru şi jumătate. În a doua şi în a treia etapă aceste condiţii vor fi evident rediscutate, dar noi considerăm că este important să facem un prim pas şi să facem iarăşi posibile serviciile religioase cu credincioşi, repet în această etapă doar în aer liber", a spus şeful statului, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, în care a prezentat măsuri care vor fi luate după 15 mai, odată cu instituirea stării de alertă



Citeste si