Stare de Alertă | Nelu Tătaru: Rămânem precauți. Se vor deschide bisericile și hotelurile

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că din 15 mai se vor lua anumite măsuri de relaxare, însă vor rămâne în vigoare multe reguli şi precauţii, iar în fiecare domeniu se vor institui reguli de funcţionare.

Suntem într-un context în care rămânem cu precauţii, rămânem cu acele reguli, suntem într-un context în care apar măsuri de relaxare, se deschid sau se reiau şi anumite activităţi. Reluarea acestor activităţi se desfăşoară în cadrul unor reguli de funcţionare şi desfăşurare.

El a arătat că reluarea sporturilor individuale sau a cantonamentelor pentru sportivii de performanţă se va găsi într-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Tineretului şi Sportului.

De asemenea, reluarea începând din 2 iunie a pregătirii elevilor de clasa a VIII-a şi a XII-a se va regăsi, din punctul de vedere al regulilor, într-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei.

Cum se vor ține slujbele religioase

După şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Nelu Tătaru a transmis că se vor relua slujbele religioase, dar în exteriorul bisericilor.

Citeste si:
Cum se vor desfășura slujbele religioase în interiorul bisericilor
Cum se vor desfășura slujbele...

Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m, aşteptând pe un singur rând. Distanţa de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

Folosirea măştilor de protecţie este obligatorie pentru toţi participanţii la slujbe, cu excepţia slujitorilor bisericeşti care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

Lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic credincioşilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoţii slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtăşania individuală şi citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomeraţia credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.

Cum se vor organiza cununiile sau botezurile

Sfânta Taină a Botezului şi Sfânta Taină a Cununiei se vor săvârşi în lăcaşul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi (slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, părinţii acestora şi naşii).

Citeste si:
FOTO | Cum a schimbat coronavirusul all inclusive-ul din hotelurile...
FOTO REPORTAJ | Cum a...

"Aceştia vor respecta în biserică distanţa de 2 m. Nu se va săvârşi Taina Botezului pentru mai mulţi copii odată. După fiecare Botez, cristelniţa se va goli de apă şi se va dezinfecta. La Taina Cununiei, paharul comun ("paharul mântuirii") se va oferi doar mirelui şi miresei (conform rânduielii Slujbei Sfintei Cununii)", precizează Patriarhia.

Reguli pentru înmormântare

Slujba de înmormântare va fi săvârşită în biserică - cu un număr de maximum 16 persoane - sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare, distanţa de 2 m şi alte prevederi legale în vigoare.

Hotelurile se deschid pentru turismul de afaceri

De asemenea, Tătaru a declarat că se vor redeschide hotelurile, urmând ca regulile să fie stabilite printr-un ordin comun cu Ministerul Economiei.

"Începând cu 15 mai, se reiau şi slujbele religioase în exteriorul bisericii. Este un prim pas pentru a face o evaluare ulterioară în decurs de 14 zile a acestei măsuri şi a putea în etapa viitoare să dăm voie să se ţină slujbe şi în biserică. Aceste reguli care au fost evaluate şi enunţate împreună Institutul Naţional de Sănătate Publică vor fi într-un ordin comun al ministrului Sănătăţii cu Secretariatul pentru Culte. Se reiau sau se deschid hotelurile şi în acest context vom avea un ordin comun, care va specifica regulile, împreună cu ministrul Economiei", a declarat ministrul Sănătăţii.

Citeste si:
Tătaru: Dacă se va impune, vom prelungi starea de alertă
Nelu Tătaru: Dacă se va...

Sursa foto: Agerpres FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Ar putea românii da în judecată statul pentru respectarea carantinei
Setari Cookie-uri