Aradul demolează terasele de pe trotuare pentru distanțarea pietonilor

Toate terasele care ocupă spaţii pe trotuare în municipiul Arad sau în alte localităţi din judeţ vor trebui să fie demolate în trei zile, pentru ca circulaţia pietonală să se poată face prin păstrarea distanţei fizice sanitare.

Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad, care s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară, în care au fost luate şi alte măsuri.

Conform hotărârii CJSU Arad, "autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsuri ca, în termen de 3 zile (până luni - n.r.), toate terasele situate pe trotuarele de pe domeniul public să fie desfiinţate/demolate în vederea asigurării unei circulaţii pietonale corespunzătoare şi a păstrării distanţei fizice sanitare".

"Autorităţile administraţiei publice locale vor identifica şi aproba zone în care vor putea fi amenajate terase în aer liber", a mai cerut CJSU.

Doar în zona centrală a municipiului Arad există aproximativ 20 de terase construite pe trotuare, toate fiind închise de când a fost declarată starea de urgenţă. În unele locuri, lăţimea trotuarului este redusă la jumătate sau chiar mai puţin din cauza acestor construcţii.

Reprezentanţii Primăriei Arad au declarat, pentru AGERPRES, că vor avea discuţii cu proprietarii localurilor cu terase, pentru a se găsi soluţii de sprijin pentru aceştia, avându-se în vedere că taxele de ocupare a domeniului public nu au fost eliminate în perioada stării de urgenţă.

CJSU a mai decis redeschiderea parcurilor publice din judeţ, cu excepţia zonei din Parcul "Mihai Eminescu" din municipiul Arad în care se află amplasat mobilierul urban destinat jocurilor de şah, table, remi etc. Aici, zeci de persoane de vârstă înaintată obişnuiau să-şi petreacă timpul înainte de pandemie.

Pe perioada stării de alertă, locurile de joacă pentru copii situate în parcuri vor rămân închise.

Totodată, CJSU a anunţat că "pe perioada stării de alertă se interzice aşezarea pe băncile amplasate pe domeniul public a mai mult de două persoane/bancă, cu excepţia cazurilor în care persoanele fac parte din aceeaşi familie".

În judeţ se va păstra interdicţia de funcţionare a magazinelor, indiferent dacă sunt sau nu de produse alimentare, pe timp de noapte, respectiv între orele 22 şi 05.

CSJU a mai decis ca în perioada stării de alertă să fie interzisă deplasarea cu mijloacele de transport în comun a persoanelor care intră pe jos în ţară, prin punctele de trecere a frontierei de stat situate pe teritoriul administrativ al judeţului Arad. Acestea pot pleca de la frontieră doar cu mijloace de transport auto proprii ori cu cele puse la dispoziţie de către autorităţile publice sau, după caz, închiriate/comandate pe cheltuiala proprie.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Respectă localurile din București regulile impuse de starea de alertă?
Setari Cookie-uri