Venitul universal în România, țara unde cine muncește e considerat prost

În ultima perioadă, o discuție capătă tot mai multă tracțiune în spațiul public: ar fi ok venitul universal în România sau nu? O astfel de inițiativă se încearcă de altfel să fie împinsă în Parlament de către PRO România, partidul domnului Victor Ponta, asta după ce exemplul Spaniei, care a adoptat recent venitul minim universal pentru aproximativ 2,5 milioane de cetățeni, a făcut înconjurul lumii.

În fața unei asemenea discuții, o întrebare se naște însă în mod logic: ce fel de beneficiu ar aduce o astfel de inițiativă într-o țară unde valoroși sunt văzuți ca fiind oamenii care fac banii „ușor”, „din nimic”, îmbogățindu-se peste noapte, eventual chiar din activități ilicite?

Argumentele pro

Drept argumente aduse în favoarea unei astfel de măsuri regăsim următoarele: „Lenea e necesară creierului și corpului, care nu pot munci la nesfârșit. Grecii antici ar fi numit-o contemplație.” Minunat, nu? Într-o țară în care lenea este aproape ridicată la rang de religie, lenea este adusă ca argument în favoarea venitului minim universal. Dar să vedem mai departe: venitul minim universal „e un venit minim din care nu va putea nimeni să bată și cluburile la pas în weekend și să-și plătească și chiria”. Din nou, nu-i așa, un argument „forte” pe baza căruia se presupune că un experiment social cu asemenea implicații ar trebui început și chiar derulat într-o țară precum România, unde procrastinarea este glorificată de secole.

Citiți articolul integral pe RisCo.

Citeste si:
Alegeri locale în București: Cine candidează și când se organizează
Alegeri locale 2020 în...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri