Elon Musk se declară un susținător activ al venitului universal de bază în contextul ascensiunii tot mai mari a roboților care vor prelua muncile repetitive. La un astfel de robot lucrează și el în prezent, ca va ajuta la eliminarea activităților repetitive ce nu fac decât să adâncească rutina și să inhibe creativitatea.

În timpul unei prezentări de joi, în care CEO-ul Tesla a făcut public faptul că va lansa un Tesla Bot, un robot umanoid cu opt picioare și opt centimetri înălțime, despre care va avea un impact „profund” asupra economiei. Robotul va înlocui sarcinile „periculoase, repetitive și plictisitoare”, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să le mai facă.

Musk a recunoscut că odată cu lansarea acestui robot, multe din locurile de muncă pentru care oamenii sunt plătiți în prezent ar putea dispărea, motiv pentru care ar fi nevoie în viitor de un venit universal de bază, potrivit Business Insider.

„În esență, în viitor, munca fizică va fi o alegere. Acesta este motivul pentru care cred că pe termen lung va trebui să existe un venit universal de bază”, a spus Elon Musk în timpul prezentării.

În măsura în care prototipul său va deveni realitate, CEO-ul Tesla spune că ar fi nevoie să fie create alte locuri de muncă pentru mulți salariați care vor rămâne șomeri.

Deși robotul lui Elon Musk nu există încă, numeroase industrii s-au îndreptat mai mult către o automatizare a proceselor, cum este și industria HoReCa, de pildă, unde clienții pot scana un cod QR pentru a consulta meniul de la masa unui restaurant, în loc să vină chelnerul să le aducă meniuri fizice. Acest lucru are loc în contextul în care restaurantele și hoteluri se luptă în prezent cu un deficit foarte mare de personal, accentuat de incertitudinile provocate de pandemia de COVID-19.

Unele restaurante au creat chiar aplicații mobile care le permit cliențilior să plătească online pentru mesele lor, în timp ce companii cum este McDonald's au început testarea comenzilor automate drive-thru (McDonald's a testat deja asta în 10 locații din Chicago).

Dacă aceste tendințe vor continua, probabil că necesitatea unui venit universal de bază va fi un subiect din ce în ce mai abordat de specialiștii din resurse umane și de manageri.

Unele orașe au început deja să testeze programe pilot care au ca soluție venitul universal de bază. California a lansat recent cel mai mare astfel de program, prioritar pentru femeile însărcinate și pentru tinerii care ies și centrele de plasament.

Venitul universal de bază în Europa

În Europa, țări precum Spania, au adus anul trecut în discuție posibilitatea acordării unui venit universal de bază, în contextul în care multe industrii au fost afectate de pandemie. Guvernul spaniol a aprobat în mai 2020 un astfel de program de acordare a unui venit minim vital pentru a lupta împotriva sărăciei. Și Berlin a anunțat că testează începând cu august 2021 o astfel de inițiativă. Elveția, de pildă s-a arătat împotriva unui astfel de experiment, o idee respinsă prin intermediul unui referendum pe care țara l-a organizat în 2016.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri