Castelul Bay din Treznea, o construcţie în stil neo-baroc ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea, declasat din lista monumentelor istorice în 2019, s-a prăbuşit în totalitate din cauza precipitaţiilor din ultima perioadă, potrivit primarului comunei, Cristian Oros, notează Agerpres.

Dispariţia fizică a fostului monument istoric a fost semnalată de către Horaţiu Cociş, cercetător în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, cel care a realizat în toamna anului trecut o scanare 3D a clădirilor aflate încă în picioare la data respectivă, în cadrul programului Pixels for Heritage, realizat de muzeu, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP).

Potrivit prezentării ce însoţeşte imaginea 3D a castelului Bay, acesta a fost proprietate a familiei grofului Ferencz Bay, fiind vorba de o construcţie în stil neo-baroc, ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea. Din punct de vedere arhitectural, castelul a avut două corpuri principale şi mai multe turnuri, corpurile fiind legate între ele de o replică a punţii suspinelor din Veneţia. După fuga din 1944 a grofului Ferencz Bay, considerat de localnici ca responsabil pentru masacrul horthyst din 9 septembrie 1940, castelul este transformat în sediu CAP. În perioada imediat următoare anului 1990, castelul a intrat într-un proces rapid de degradare, o expertiză din 2018 arătând că mai era în picioare doar 9% din construcţia iniţială.

„Ura, absurdul, inconştienţa, incultura şi dezinteresul postdecembrist de la centru la periferie au învins. Ceea ce a fost odată castelul Bay din Treznea, ridicat undeva spre mijlocul secolului al 19-lea, a ajuns o grămadă de moloz. Unic prin elementele arhitecturale, nedorit din cauza participării sale pasive la un episod local sângeros, castelul a fost subiectul şi obiectul unei distrugeri lente, dar dorite", precizează Horaţiu Cociş, în postarea menţionată.

„Declasarea monumentului e un precedent periculos. Se putea încerca măcar o conservare a ceea ce a rămas din castel. Nu e firesc să dai vina pe o clădire pentru ce s-a întâmplat în 1944", a adăugat cercetătorul.

Castelul Bay din Treznea a fost declasat din lista monumentelor istorice, prin ordin al ministrului Culturii, Daniel Breaz, în martie 2019.

Potrivit primarului comunei Treznea, ruinele s-au prăbuşit din cauza precipitaţiilor din ultima perioadă, fără ca cineva să intervină pentru demolarea lor, deşi reprezentau un pericol pentru populaţie.

"Clădirea s-a prăbuşit din cauza ploilor din ultima perioadă. Am cerut declasarea castelului pentru că o expertiză din 2018 arăta că mai există doar 9% din el, iar ruinele erau un pericol pentru copiii care se jucau în preajma lor. Pe viitor ne gândim să construim acolo un sediu nou pentru primărie, dar nu avem încă un proiect concret pentru aşa ceva", a precizat Cristian Oros.

Sursa foto: Colaj Wall-street.ro | Facebook Cocis Horatiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri