De ce sunt dezvoltate atât de rapid vaccinurile anti-Covid?

De obicei este nevoie de peste zece ani pentru ca un vaccin să devină disponibil în cantități mari, astfel încât oricine să poată fi vaccinat. Cu toate acestea, peste 170 de vaccinuri candidate împotriva Covid-19 sunt astăzi deja în curs de desfășurare. Șapte dintre ele se află în a treia și ultima fază a studiilor clinice.

Recordul este deținut de vaccinul Ebola, ce a avut de așteptat aproximativ cinci ani până la aprobare. Or, în clipa de față lucrurile se desfășoară mult mai rapid. Se pune astfel intrebarea: cât de eficientă și de sigură este dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus? Și cum se poate dezvolta atât de rapid un vaccin, dat fiind că în mod normal un asemenea proces durează peste cinci ani?

Imunologul german Thomas Kamradt a explicat viteza fără precedent cu care se lucrează la un vaccin:

  • Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, la virusurile SARS și MERS se știa că proteina spike este probabil o bună structură țintă pentru un răspuns imunitar. Asta înseamnă că nu a trebuit să se înceapă de la zero cu un virus nou.
  • Există, de asemenea, tehnici complet noi. Până nu cu mult timp în urmă, dezvoltarea vaccinului a necesitat transmiterea de viruși de colo-colo, în întreaga lume, care au fost apoi crescuți în culturi celulare și așa mai departe.

Citeste articolul complet pe G4Media.

Citeste si:
Focar de COVID-19 la un spital din Capitală: ce măsuri anunță
Focar de COVID-19 la un...

Sursa foto: Mongkolchon Akesin / Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri