Sociologul Gelu Duminică a afirmat că alegerile locale de duminică demonstrează că avem "un embrion de schimbare", însă avertizează că partidele mari trebuie să înţeleagă că nu mai pot câştiga votul în 2020 sau 2024 cu metodele din anii '90.

"Avem un embrion de schimbare, însă nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. E atât de simplu să ne îmbătăm cu apă rece... Eu cred că ceea ce avem în momentul de faţă este un vot al decreţeilor, middle-class-ul care a participat la alegeri şi care în oraşele mari a făcut diferenţa, acolo unde acesta există", a declarat Gelu Duminică (foto), citat de Agerpres.

El a atras atenţia că votul din marile aglomeraţii urbane nu este votul României.

"Să nu considerăm că votul ăsta din marile aglomeraţii urbane este votul României, pentru că România este extrem, extrem de diversă şi clivajele sunt foarte mari. În zonele paupere, în zonele controlate, în zonele ţinute în pauperitate schimbarea nu s-a produs, ceea ce ne arată că Piramida lui Maslow funcţionează şi în politică. Ca să ajungi la stimă de sine şi autorealizare prima dată trebuie să ai nevoile primare satisfăcute. Iar acolo unde nevoile primare nu au fost satisfăcute, am avut un vot 'tradiţional', să-l numim aşa: s-a votat cu puterea locală. Acolo unde statul a eşuat şi poporul a rămas la nevoile primare", a arătat Gelu Duminică.

Întrebat de procentele obţinute de marile partide în Consiliul local al Municipiului Bucureşti, Gelu Duminică a spus că în mentalul colectiv PNL a cedat foarte mult din imagine către candidatul Nicuşor Dan, văzut mai degrabă USR.

Retail jobs

"Şi atunci, Nicuşor Dan a transferat din capitalul său de imagine mai degrabă către formaţiunea pe care a înfiinţat-o decât către liberali. E normal. Imaginea lui Nicuşor nu este aceea a unui liberal, ci, mai degrabă, a Uniunii Salvaţi Bucureştiul, care, pe urmă, s-a transferat în Salvaţi România şi atunci votul este cât se poate de normal, în condiţiile în care USR este văzut în cvasimajoritatea marilor oraşe drept formaţiunea care poate reforma", a spus Gelu Duminică.

USR "a venit cu feţe noi", iar partidele mari trebuie să înţeleagă că nu mai pot câştiga votul în 2020 sau 2024 cu metodele din anii '90.

"Oamenii s-au săturat de Iordăneşti, de mai ştiu eu cine... Şi au zis, 'bă, altceva!' . Oamenii ăştia au venit cu tinereţea lor, cu experienţa lor din zona privată şi atunci oamenii au zis 'mă, mai degrabă ăsta!'. (...) Ăsta vrea să facă, şi-a făcut banii, are tot ce vrei, a demonstrat... Ce trebuie să înţeleagă partidele mari este că nu mai poţi câştiga votul în 2020 sau 2024 cu metodele din anii '90. Nu mai poţi, pentru că societatea s-a schimbat profund, pentru că decreţeii au ajuns la o maturitate deplină în momentul de faţă, pentru că generaţia cu cheia legată la gât nu mai vrea să aibă cheia politică legată de gât. Vrea să fie reprezentată. Nu mai vrea un stăpân, ci pe cineva care să îi ofere înapoi din ce el oferă. Iar în momentul în care el oferă taxe, muncă de x ore pe zi, vrea să se regăsească în munca şi în viaţa lui de zi cu zi toate chestiile astea. Şi în momentul în care nu le oferi astea, te penalizează. Sper ca partidele să înţeleagă şi să vină cu garnituri noi. Semnalul de la Vrancea este evident", a explicat sociologul.

În opinia acestuia, alegerile de duminică au demonstrat că "Moldova e înaintea Olteniei".

Citeste si:
BREAKING! Clotilde Armand este oficial primarul Sectorului 1
BREAKING: Clotilde Armand...

"Moldova văzută ca fieful conservatorismului politic a devenit mult mai reformată, pentru simplul motiv pentru că acolo foarte mulţi tineri au venit către oraşele mari, către Bucureşti, Timişoara ş.a.m.d. şi s-au întors şi au influenţat la rândul lor oamenii din jur. Zona Olteniei şi Sudul au rămas acum fieful conservatorismului din România pentru simplul motiv că este cea mai săracă regiune. Şi asta se vede în vot. Oamenii nici nu înţeleg ce înseamnă autostrăzi, ce înseamnă infrastructură de calitate. Pentru ei contează mai degrabă nevoile primare şi nu sunt de condamnat, ci e de condamnat inclusiv viziunea generală care nu reuşeşte să împartă resursele, astfel încât clivajele să fie cele mai mici", a spus Gelu Duminică.

Referindu-se la rezultatele alegerilor din Capitală, Gelu Duminică a arătat că "Bucureştiul nu este un monolit".

"Şi nici nu ar trebui să fie. Bucureştiul, uite, este şi al lui Nicuşor Dan sau al lui Radu Mihaiu, un no name, care a câştigat în faţa unor "grei"ai sectorului din toate punctele de vedere - Onţanu şi Dan Cristian Popescu, liberalo-pesedistul, fostul viceprimar - dar Bucureştiul este şi oraşul lui Negoiţă şi al lui Piedone. Aşa că trebuie să ne uităm la oraşul acesta aşa cum este el, cu diversitatea lui. Din nou o să vedeţi că zona săracă a votat într-un fel - 5 (Sectorul n.r.) este cel mai sărac sector din Bucureşti - a votat cu populismul", a spus sociologul.

Gelu Duminică: Sărăcia generează un alt tip de comportament

"Noi vrem ca săracul să se comporte precum corporatistul, dar uităm că el se află efectiv la alt nivel de dezvoltare umană. În Sectorul 5, nevoile primare, alea de securitate, de curăţenie sunt mult mai mari decât cele din Sectorul 1. Acolo, nevoile sunt altele. Oamenii vor ca din taxele lor foarte multe să se vadă, (...) să fie consultaţi.... Pentru că nevoile sunt altele. Ori comportamentul omului din zona pauperă Ferentari, Rahova, Giurgiului e cu totul şi cu totul altul de cât cel al omului din Pipera şi Aviaţiei. N-ai cum. Logic, când ai o casă de un milion de euro, când ai proprietăţi de mii de euro, a căror chirie face mii de euro, cum sunt cei din Sectorul 1, tu te uiţi la totul şi cu totul alte nevoi", consideră sociologul.

Citeste si:
Alegeri locale: Bărbat amendat pentru că și-a făcut poză cu...
Alegeri locale: Bărbat...

El a explicat că "Piedone a răspuns nevoilor pe care oamenii aceia le au în mai mare măsură decât orice candidat".

"În sensul că el a venit şi a zis: 'am făcut într-un sector, care era la fel de sărac' şi percepţia publică este că Sectorul 4 şi-a îmbunătăţit imaginea începând cu mandatul domnului Popescu Piedone, care a spus "am făcut în 4, încep şi în 5". Şi lumea a uitat de celelalte nevoi: nevoia de apartenenţă la grup, faptul că el este condamnat în primă instanţă. Lumea a zis "A furat, dar ne-a dat şi nouă". Pentru că acolo oamenii au avut parte numai de primari care i-au considerat nişte babuini care vin şi votează şi pe urmă nu oferă un contract de salubrizare pentru întreg sectorul... Şi atunci, noi trebuie să ne uităm la oraşul acesta şi la ţara aceasta ţinând cont de dinamica de situaţii în care fiecare urbe se află", a încheiat Gelu Duminică.

Sursa foto: Agerpres
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri