Sociologul Gelu Duminică și-a expus părerea cu privire la introducerea caselor de marcat self-pay anunțate de Auchan. Retailerul a transmis încă de la finalul lunii trecute că va remodela sistemul caselor de marcat prin introducerea unui parcurs 100% self check-out pentru clienți, fără a mai exista casele de marcat clasice.

„Tehnologia întotdeauna a generat astfel de dezbateri. E o bătaie între conservatori și modernișiti, însă trebuie să ne gândim că societatea evoluează, fie că ne place, fie că nu. Meseriile care nu reclamă înalta calificare necesită înlocuire (...) Aceste tipuri de case sunt deja introduse în România de ceva timp. Era doar o chestiune de timp până când acest mod de scanare să devină o obișnuință, bineînțeles sub îndrumarea unui asistent de la magazin”, a declarat Gelu Duminică la Digi24.

În prezent, 12 dintre magazinele Auchan (hipermarketuri, supermarketuri și magazine de proximitate MyAuchan) din București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara sunt deja echipate cu noul sistem de case, urmând ca până în 2025 acesta să fie disponibil în toate unitățile rețelei. Pe rețelele sociale au existat numeroase nemulțumiri în rândul românilor care se arată deranjați de faptul că trebuie să își scaneze singuri produsele, cu toate că Auchan promite că sistemul rapid self check-out este intuitiv și ușor de utilizat, iar întregul proces de scanare a cumpărăturilor poate fi realizat în mod individual sau cu ajutorul consilierilor de case.

Trebuie să ne gândim aici unde duce discuția despre tehnologie și tehnologizare. Unii o reduc la dreptul meu de a fi servit. Aici mustește a superioritate. Noi nu discutam despre tehnologizare, despre binele angajatului, ci despre privilegiul meu de a fi servit și de a nu-mi scana.

Uite că îți scrii textele și nu pățești nimic, îți faci poze cu telefonul și nu pățești nimic. Apropo, săracii fotografi, vă dați seama câți fotografi am lăsat noi fără loc de muncă pentru că ne facem poze singuri. Dar de ce să ne gătim acasă pe principiul acesta? Bineînțeles că glumesc și duc în derizoriu discuția asta pentru că pentru mine e non-temă această discuție”, a adăugat sociologul.

Mai mult, expertul atrage atenția că introducerea acestor case self-pay vine ca urmare a deficitului de forță de muncă din industria de retail, o problemă apăsătoare cu care companiile se confruntă deja de ani buni. Companiile caută constant oameni, însă paleta de candidați dispuși să lucreze în contact direct cu clientul, pe salarii reduse comparitv cu alte domenii.

Deși media salariilor din retail este scăzută față de alte industrii, la veniturile medii de bază declarate în acest sector, cel mai adesea se adaugă bonusuri și comisioane din vânzări. Astfel, mai mult de jumătate (53,8%) dintre angajații din retail câștigau în vara anului trecut sub 3.000 de lei net pe lună, potrivit eJobs România. „Țineți minte că salariile casierilor nu sunt foarte bune. Și atunci logic că se găsesc alte soluții”, spune sociologul.

Gelu Duminică este de părere că în viitor, oamenii vor fi reconvertiți profesional cu ajutorul companiilor în care lucrează. „Din moment ce tu ai nevoie de forță de muncă, să renunți la cea pe care o ai deja, în loc să o duci la cursuri de recalificare, este ilogic. Eu personal cunosc oameni care lucrează în lanțuri de supermarketuri și care în momentul de față fac cursuri plătite de compania respectivă să facă trecerea de la meseria de casier la măcelar. Salariul pe care îl va avea în companie va fi de două ori mai mare, deși condițiile sunt mai aspre, normal. Nu e ușor să lucrezi în condiții de +4 grade maximum”, a adăugat expertul în intervenția sa.

„Dacă nu se urca și cineva care să culeagă populism nu era tot tacâmul complet”

Sociologul Gelu Duminică și-a exprimat opinia și în legătură cu intenția PSD de a taxa suplimentar lanțurile de retail care au introdus magazine self-pay. Practic, pentru fiecare astfel de casă ar urma să se achite taxe ca și cum ea ar reprezenta un angajat plătit cu salariul minim. Cel puțin, acesta este acum nivelul discuției în PSD, chiar dacă nu există momentan un proiect depus în Parlament.

„Dacă nu se urca și cineva care să culeagă populism, nu era tot tacâmul complet. Din păcate nu uitați, suntem o societate destul de analfabetă funcțional , foarte ușor de antagonizat. Sunteți conștienți că după șapte ani de proces Hexi Pharma și Oprea Gigină marea discuție în România e despre self-scan? Cam atât cu corupția, cam atât cu zecile de mii de oameni care au ieșit în stradă. Acum marea problema națională e self-scan, spune ceva despre noi. Asta este!”, a concluzionat Gelu Duminică.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri