Arafat: În zonele în care incidenţa depăşeşte 3 la mie, masca devine obligatorie în toate spaţile deschise

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.

Arafat a declarat într-o conferinţă de presă că acolo unde incidenţa este de sub 3 la mia de locuitori, purtarea măştii este obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv în zonele pietonale, zone de aşteptare, scrie Agerpres.

"În orice zonă aglomerată, purtarea măştii va fi obligatorie", a spus Arafat. Acestea sunt măsuri adoptate marţi în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Tătaru: Depinde doar de noi să avem o creştere limitată şi nu exponenţială a cazurilor de COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că depinde de fiecare cetăţean în parte şi de respectarea regulilor de protecţie sanitară pentru a avea în România o creştere limitată a cazurilor noi de COVID-19 şi nu una exponenţială.

"Ţin să menţionez în continuare trendul ascendent pe care ne aflăm. Dacă vom analiza lista ţărilor de risc, vom putea regăsi SUA, Spania, Franţa, Olanda, Belgia, Marea Britanie, acolo unde avem un număr ridicat de cazuri noi pe zi, de aceea avem şi restricţiile, fiindcă suntem întrebaţi des de întoarcerea concetăţenilor noştri în ţară. În acelaşi context, trebuie evaluată şi evoluţia noastră, atât pe transmiterea comunitară, cât şi pe reîntoarcerea concetăţenilor noştri. De menţionat regulile, care rămân aceleaşi: portul măştii, distanţare, dezinfectant. Avem o viaţă activă, vrem să rămânem cu o viaţă activă. Creşterea numărului de cazuri duce şi la creşterea acelui indice cumulat la 14 zile, raportat la mia de locuitori. Evoluţia, cu creşterea de cazuri noi, duce şi la restricţii. Depinde doar de noi, de fiecare în parte, de respectarea acestor precauţii şi reguli, pentru a avea o creştere limitată şi nu exponenţială", a declarat Nelu Tătaru, marţi, la Palatul Victoria.

Citeste si:
STUDIU: Purtarea măștii ar putea preveni 130.000 de decese în SUA
STUDIU: Purtarea măștii ar...

El a punctat că o creştere exponenţială înseamnă "forţarea" sistemului medical, înseamnă cazuri multe în terapie intensivă, înseamnă aglomerarea Unităţilor de Primiri Urgenţe.

"În acest sens, în următoarea perioadă, vom avea şi modificări pe care să le aducem prin ordin de ministru şi ordonanţe de urgenţă, la nivelul Legii 136, adaptând monitorizarea tratamentului şi evaluarea cazurilor asimptomatice, uşor simptomatice sau simptomatice cu comorbidităţi. Zilele următoare vom avea puse şi aceste măsuri, după discuţiile cu grupul tehnico-ştiinţific, în evaluarea pacienţilor. Rămâne şi ţine doar de noi să gestionăm această pandemie şi, repet ce am spus în mai multe rânduri, această pandemie se tranşează în pre-spital, nu în spital", a punctat Tătaru.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri