Amenzi de peste 60 de milioane de lei au fost aplicate de către inspectorii de mediu, în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 48,66% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când valoarea sancţiunilor se situa la 40,368 milioane de lei, conform raportului periodic al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM).

Datele oficiale arată că, în intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, numărul de inspecţii efectuate la nivel naţional a fost de 24.947, cu circa 15% mai puţine decât în primele nouă luni din anul anterior, când au fost înregistrate 29.383 de controale, relatează Agerpres.

De asemenea, în perioada analizată, au fost aplicate 3.223 de amenzi, faţă de cele 2.535 raportate din ianuarie şi până la finele lunii septembrie 2019.

Potrivit sursei citate, la nouă luni, au fost emise 1.488 de avertismente (faţă de 1.149, în primele nouă luni ale anului trecut) şi 210 decizii privind sistarea activităţii (faţă de 117, în aceeaşi perioadă din 2019). În plus, au fost emise 37 propuneri de suspendare de acorduri sau autorizaţii de mediu, dar şi 66 de sesizări penale.

Raportul Gărzii de Mediu evidenţiază faptul că, până în prezent, din totalul acţiunilor de control, 19.868 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării şi 5.079 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

La nivelul lunii septembrie a acestui an, comisarii de mediu au efectuat, la nivel naţional, 3.092 de controale, dintre care 2.392 în domeniul poluării şi 700 în cel al biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate. În acest interval au fost aplicate 482 de amenzi, în valoare de 7,482 milioane de lei.

În acelaşi timp, au fost transmise 222 de avertismente, 25 de dispoziţii de sistare a activităţii, cinci sesizări penale şi şase propuneri de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu.

Garda Naţională de Mediu funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Garda are atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

Sursa foto: Facebook Ministerul Mediului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri