România se află în topul țărilor cu cele mai bune acoperiri de internet din lume și ne mândrim cu toții de acest lucru. Însă, odată cu marile puteri, și responsabilitățile sunt pe măsură. Spațiul online este un tărâm nesfârșit de pericole care ne pândesc la tot pasul, motiv pentru care suntem datori să ghidăm pașii copiilor noștri în acest univers digital.

Trăim deja de mulți ani în era în care pericolele la care copiii se expun în mediul online se pot răsfrânge cu ușurință în viața reală. Statisticile în acest sens sunt îngrijorătoare: 38% dintre copiii abuzați sexual au avut primul contact cu agresorul în mediul online, arată datele unui studiu realizat la nivel global de NSPCC.

Cât de sigur este mediul online pentru copilul tău

Dacă adulții cunosc în mare parte pericolele la care se expun în spațiul online, nu putem spune același lucru și despre copii. În contextul pandemic actual, copiii petrec mai mult timp ca niciodată pe internet, în contextul în care elevii din peste 4.000 de școli din România se folosesc de un dispozitiv electronic pentru a participa la ore.

Însă, motivul pentru care timpul alocat în online este unul ridicat are legătură cu joaca și cu nevoia de distracție, deci putem spune fără menajamente că internetul a devenit un adevărat parc de distracții pentru cei mici. Pe lângă multiplele jocuri și conținuturi video, copiii pot intra în vaste comunități de utilizatori din întreaga lume, uniți aceleași interese. Dar oare cât de sigure sunt aceste comunități virtuale cu oameni necunoscuți?

Află despre pericolele de pe internet în experimentul „Parcul online” realizat de Telekom

Părinții au avut ocazia să vadă chiar ei amenințările la care sunt expuși copiii, prin intermediul unui experiment social inedit, pus la cale de Telekom România, în cel mai mare parc de distracții din București.

În „Parcul Online”, mai mulți părinți au fost martori de la distanță ai unor probleme care se declanșează pe rețelele sociale, fie odată cu inițierea unei discuții cu un necunoscut, fie după ce văd numeroase comentarii răutăcioase care încurajează fenomenul de cyberbullying.

Fiecare „atracție” din parc imită o amenințare online reală. Cabina Foto Secretă le-a arătat pericolul reprezentat de prădătorii online care se ascund în sălile de chat, pe rețelele sociale și în jocuri, iar Jucăriile XXX demonstrează pericolul expunerii la conținutul nepotrivit care îi poate afecta pe cei mici.

Standul cu Baloane Chat prezintă părinților acronimele pe care copiii le folosesc în chaturile online, în timp ce Oglinda Rușinii demonstrează efectele dureroase ale hărțuirii cibernetice, folosind comentarii preluate din conversații online reale între copii.

Când sunt în fața fiecărei „atracții”, părinților le sunt prezentate statistici șocante despre pericolele la care copiii lor sunt expuși în mediul online, legate de gradul mare de agresiune cibernetică la care sunt supuși micuții atunci când interacționează pe internet. Conform Centrului Național pentru Statistici Educaționale, copiii care se confruntă cu agresiunea cibernetică sunt de două ori mai predispuși să comită acte de suicid. Puțini adulți iau într-adevăr măsuri pentru a limita acest lucru.

91% dintre părinții din România nu folosesc nicio soluție software sau vreun instrument digital pentru a-și proteja copiii, arată un sondaj de opinie realizat de ISRA Center pentru Telekom România. Acest lucru îi lasă pe cei mici expuși și vulnerabili de fiecare dată când intră online. Din acest motiv avem nevoie de instrumente solide, care să ne ofere soluții rapide și eficiente. Așadar, ce de făcut?

Aplicația Kaspersky Safe Kids de la Telekom face locul de joacă digital al copiilor să devină un spațiu sigur prin intermediul mai multor soluții avansate care să le permită o mai bună gestionare a conținutului la care au acces copiii lor.

Cum funcționează Kaspersky Safe Kids de la Telekom

Pentru părinți, siguranța copiilor este mereu pe primul loc. Tocmai de aceea, este nevoie să afli ce site-uri frecventează, dacă persoanele cu care vorbesc pe chat reprezintă un pericol sau dacă se află într-un loc care nu prezintă siguranță. Aplicația Kaspersky Safe Kids te ajută să faci toate aceste lucruri, iar pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt foarte simpli. Tot ce trebuie să faci este să instalezi aplicația Kaspersky Safe Kids atât pe telefonul copilului tău, în modul „copii”, cât și pe device-ul tău, acolo unde va funcționa pe modul „părinte”. Ulterior, pe telefonul tău vei bifa una sau mai multe din setările de mai jos, care reprezintă spațiile în care vei dori să monitorizezi activitatea copilului tău:

  • Internet
  • Aplicații
  • Utilizare dispozitiv
  • Setări locație

Avantajul este că poți face aceste lucruri și online, direct dintr-un cont Kaspersky. Pe lângă localizarea propriu-zisă a copilului tău (geolocalizare), una din opțiunile interesante din această aplicație este că poți să vezi când cel mic este în oraș și a rămas fără baterie la telefon.

Mai mult, poți spune adio site-urilor nesigure sau care prezintă conținut sexual explicit care ar putea afecta sensibilitatea emoțională a mezinului familiei. Prin Kaspersky Safe Kid poți restricționa accesul la tot felul de platforme pe care le consideri o amenințare pentru și poți limita timpul pe care îl petrece copilul tău pe anumite rețele sociale, cum sunt Facebook, Instagram sau TikTok.

Kaspersky Safe Kid este disponibilă pe toate platformele: Windows, MacOS, Android și iOS.

În final, să nu uităm că educația și crearea unei legături solide în relația părinte-copil trebuie să fie printre primele prioritățile pentru orice părinte. De aceea discuțiile deschise cu cei mici, dar și cu adolescenți despre pasiunile lor reale și despre prietenii cu care conversează în mediul virtual nu trebuie să lipsească. Desigur, aceștia au devenit cetățeni digitali mai repede decât copiii din alte vremuri, dar asta nu înseamnă că sunt scutiți de pericolele la care se expun.

Părinții și publicul larg pot afla mai multe despre proiect și despre soluția Kaspersky Safe Kids de la Telekom România accesând: telekom.ro/kaspersky-safe-kids.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri