Municipiul Constanța intră în carantină pentru două săptămâni

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), instituirea carantinei sanitare în Municipiul Constanţa, începând de vineri, 20 noiembrie, ca măsură de reducere a infectării cu noul coronavirus, după ce rata cumulată, la 14 zile, a ajuns la 9,11 persoane infectate la mia de locuitori, informează Instituţia Prefectului.

UPDATE 21 noiembrie, 14:17: În urma analizei de risc, în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța, ținând cont de evaluarea epidemiologică avizată de către Institutul Național de Sanănătate Publică, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis în data de 21 noiembrie, ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, pentru localitățile Lumina, Costinești, Agigea, Mihail Kogălniceanu, Medgidia, Valu lui Traian, Techirghiol, din Județul Constanța.

Carantina pentru localitățile din Județul Constanța intră în vigoare în data de 21 noiembrie, de la ora 20:00.

Potrivit sursei citate, introducerea carantinei pentru locuitorii Municipiului Constanţa începând de vineri, de la ora 20:00, a fost votată în urma unei analize de risc realizate de DSP Constanţa, avizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, măsura fiind luată ca urmare a atingerii indicelui de 9,11 persoane infectate la o mie de locuitori, scrie Agerpres.

Mai precis, din populaţia totală de 313.088 de locuitori, până în acest moment au fost confirmate, în ultimele două săptămâni, 2.852 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Citeste si:
Teodosie: Drepturile credincioșilor n-au fost niciodată atât de...
Arhiepiscopul Tomisului:...

În propunerea formulată şi votată de CJSU Constanţa se arată că este strict interzisă intrarea sau ieşirea din zona de carantină, prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale.

Noile restricții

Potrivit restricţiilor impuse, circulaţia persoanelor în intervalul orar 22:00 - 6:00 se va face doar în interes profesional, pentru asistenţă medicală de urgenţă, pentru îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau a unei persoane aflate în întreţinere, pentru a acorda asistenţă persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori în caz de deces al unui membru de familie.

De asemenea, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza Declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţie de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Slujbele religioase vor fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă numai personalul bisericesc.

Citeste si:
Carantina din Sibiu a fost prelungită cu încă șapte zile
Carantina din Sibiu a fost...

În ceea ce priveşte centrele şi pieţele comerciale, se va limita accesul persoanelor, astfel încât să se asigure 8 metri pătraţi de persoană, cu respectarea normelor de distanţare. Suplimentar, îşi vor reconfigura circuitele, acolo unde este posibil, astfel încât să se organizeze circuite unice, separate pentru intrare şi pentru ieşire, poziţionate constructiv neadiacent.

În zilele de sâmbătă şi duminică, agenţii economici din centrele comerciale îşi vor suspenda temporar activitatea până la expirarea prevederilor incluse în propunerea de carantinare, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, cu excepţia magazinelor care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de transport persoane şi care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în staţiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor.

Operatorii vor lua măsurile necesare pentru limitarea accesului în mijloacele de transport astfel încât să fie respectate măsurile de distanţare fizică, precum şi pentru purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit cinci ani.

Citeste si:
Coronavirus 27 noiembrie | Care sunt județele cu cel mai mic număr...
Coronavirus 27 noiembrie |...

DSP va evalua şi prioritiza oportunitatea de testare a persoanelor şi va transmite solicitările de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către Institutul Naţional de Sănătate Publică / Ministerul Sănătăţii.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri