VIDEOREPORTAJ | Un film al tragediilor din România - Zece ani, trei incendii, 84 de morți

În ultimii zece ani, România a fost marcată de trei incendii tragice - Incendiul de la Maternitatea Giulești, incendiul de la Colectiv și incendiul de la Spitalul Județean Neamț. În urma acestora au murit 84 de persoane.

Tragedia de la Piatra Neamț vine după alte două incendii și eșecuri ale sistemului de sănătate. În 2010 mai mulți bebeluși au murit în secția de reanimare de la Maternitatea Giulești, în 2015 și 2016 au murit zeci de adulți din cauza infecțiilor din spitale, a neputinței medicilor și a strigătului „avem de toate”, iar în 2020, în timp ce se luptau cu un virus ucigaș, mai mulți bătrâni au ars de vii pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Neamț.

În urma incendiului din 2010, singura persoană care a ajuns după gratii a fost asistenta care a plecat pentru câteva minute din salonul în care erau ținuți nou-născuții. Managerul spitalului a primit doar o amendă, în timp ce șeful secției de neonatologie a fost achitat.

În urma incendiului Colectiv încă nu avem o sentință definitivă. Cristian Popescu Piedone, pe atunci primar al Sectorului 4, a fost condamnat în prima instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. La cinci ani după tragedia de la Colectiv, Piedone a ajuns din nou în fruntea administrației locale din București după ce a obținut funcția de Primar al Sectorului 5.

În cazul incendiului de la Spitalul Județean Neamț, procurorii au început o anchetă penală.

Citeste si:
Începe cursa oficială pentru Oscar: “colectiv” este lansat în SUA...
Începe cursa oficială pentru...

Sursa foto: Facebook IGSU

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri