Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) propune utilizarea denumirii de acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate pentru măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie.

Autoritatea a lansat în dezbatere publică, pe 26 noiembrie 2020, Proiectul de Ordin privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează, pe piaţa naţională, acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate, conform Agerpres.ro.

Potrivit documentului, operatorii economici vor fi obligaţi să afişeze la locul de comercializare denumirea "Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate" pentru măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie.

De asemenea, operatorii economici sunt obligaţi ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă să fie marcată, în mod obligatoriu, sintagma "Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE - măşti chirurgicale şi nici nu este echipament individual de protecţie în înţelesul utilizat de Regulamentul UE/2016/425 - dispozitive de protecţie respiratorie", în acelaşi câmp vizual cu denumirea şi cu caractere care să asigure lizibilitatea şi vizibilitatea.

Conform unui comunicat al Autorităţii, acest proiect a fost elaborat după ce, în urma controalelor comisarilor ANPC pe piaţa de măşti din România, s-a descoperit faptul că mai mult de jumătate dintre aceste produse prezintă diverse neconformităţi, cantitatea ajungând la aproximativ 20 de milioane de bucăţi, care au şi fost retrase de pe piaţă.

ANPC menţionează că derulează încă de la începutul stării de urgenţă, o campanie naţională de control având ca tematică piaţa de măşti, iar aceste verificări vor continua până la sfârşitul stării de alertă, cunoscută fiind importanţa acestor produse pentru toţi consumatorii români, aflaţi în plină perioadă marcată de pandemia de Covid-19.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a scris joi, pe pagina sa de Facebook, că măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, iar raportul cu neregulile constatate şi sancţionate pleacă spre Parchetul General.

Sursa foto: DimaBerlin / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri