HARTA celor mai poluate orașe din România. Ministerul Mediului face primele achiziții pentru a putea urmări constant situația

Ministerul Mediului vrea să cumpere echipamente de monitorizare a calității aerului, necesare atât pentru a măsura nivelul de poluare, cât și pentru informarea oamenilor în legătură cu acest aspect, potrivit DIGI24.

Ministerul Mediului a publicat pe SEAP anunțul privind licitația care prevede extinderea rețelei naționale de monitorizare a calității aerului.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) va fi suplimentată cu 30 de analizoare pentru monitorizarea automată a particulelor în suspensie, fracțiile PM10 și PM 2,5, pentru București–Ilfov, cu 50 de senzori de monitorizare a calității aerului pentru București-Ilfov și cu 4 autolaboratoare echipate cu aparatura necesară monitorizării calității aerului pentru București, Iași, Brașov, Bacău.

Totodată, prin acest contract se va finanța dezvoltarea unei aplicații pentru mobil, care are ca scop o mai bună informare a publicului cu privire la măsurătorile de calitate a aerului în timp real.

Valoarea totală a contractului de achiziție este de peste 11,7 milioane de lei, iar bugetul este asigurat din Fondul pentru Mediu. Ofertele sunt așteptate până în 18 ianuarie 2021.

Citeste si:
Câte victime a făcut poluarea în 2020
Câte victime a făcut poluarea...

România ocupă trei poziții din primele cinci la nivel european în topul poluării cu NO2, emisii produse în special de mașinile vechi și de cele diesel. București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu substanța clasificată drept cancerigen de mare risc.

Totodată, românii sunt europenii cei mai afectați negativ de costurile cauzate de impactul poluării aerului asupra sănătății. Bucureștiul este la rândul său orașul european al cărui locuitori au cele mai mari pierderi anuale din cauza impactului poluării aerului, 3.004 euro pe cap de locuitor.

În termeni absoluți, în Europa doar Londra depășește Bucureștiul în privința costurilor sociale legate de problemele de sănătate cauzate de poluarea aerului, potrivit unor studii realizate de compania europeană de cercetare CE Delft în 432 de orașe europene, 21 dintre acestea fiind din România.

Citeste si:
Coronavirus 25 februarie | Câte județe sunt în scenariul roșu
Coronavirus 25 februarie |...
Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri