Astronomii au descoperit o galaxie care este pe moarte din cauza unei coliziuni

Astronomii pot să vadă o galaxie distantă care moare și care „sângerează” foarte mult gaz rece. Descoperirea ne arată cum pot muri galaxiile, dar și un posibil mod în care va dispărea Calea Lactee, galaxia noastră, care în aproximativ 4 miliarde de ani se va ciocni cu Galaxia Andromeda.

Conform Business Insider, este pentru prima oară când oamenii de știință văd clar cum o galaxie începe să moară. Galaxia se numește ID2299 și se află la o distanță de nouă miliarde de ani-lumină. În fiecare an, elimină destul gaz cât să creeze încă 10,000 de stele de dimensiunea soarelui. Până acum și-a pierdut deja jumătate din gaz. Elementele eliminate sunt folosite de univers ca să creeze alte noi stele.

„Productivitatea” e de 100 de ori mai mare decât în Calea Lactee. Oamenii de știință cred că ID2299 s-a format după ce două galaxii s-au ciocnit și s-au combinat, creând astfel o nouă galaxie.

Descoperirea este foarte importantă și arată modul în care coliziunile majore dintre galaxii le pot face să scape gaze esențiale în spațiu, proces care, într-un final, le înfometează și le oprește din a mai crea stele. Altfel spus, le omoară.

„Este pentru prima oară când observăm o galaxie masivă, capabilă să formeze noi stele, care moare din cauza faptului că pierde foarte mult gaz” a spus Annagrazia Puglisi, autorul principal al studiului în care este explicat fenomenul care ucide galaxia ID2299.

Citeste si:
Câte planete pe care s-ar putea locui crede NASA că există în...
Câte planete pe care s-ar...

Până acum, astronomii credeau că galaxiile mor din cauza unor găuri negre care se află la mijlocul lor și care, treptat, le mănâncă de vii. Descoperirile ne arată și modul în care ar putea să moară galaxia noastră. Calea Lactee elimină constant gaze în vid și, de asemenea, este pe cale să se ciocnească cu Galaxia Andromeda în aproximativ 4 miliarde de ani.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri