Cercetătorii au descoperit ceea ce ar putea fi cel mai îndepărtat obiect astronomic găsit vreodată - o galaxie candidată numită HD1 despre care se estimează că s-ar afla la 13,5 miliarde de ani lumină distanță de Pământ, scrie Space.com.

Distanța este uriașă și e cu 100 de milioane de ani-lumină mai departe decât cea mai îndepărtată galaxie actuală, GN-z11.

HD1 este deosebit de strălucitore în lumina ultravioletă, indicând o activitate foarte ridicată. Ca atare, oamenii de știință presupun că ar putea fi o galaxie cu ”izbucnire de stele” sau una care produce stele într-un ritm relativ ridicat.

Cercetătorii au acum două noi teorii care ar putea explica energia extremă emisă de galaxie. Pe de o parte, galaxia ar putea avea o gaură neagră supermasivă de 100 de milioane de ori mai mare decât soarele în centrul său; aceasta ar fi cea mai veche gaură neagră de acea dimensiune observată vreodată. Pe de altă parte, HD1 ar putea găzdui unele dintre primele stele ale universului, pe care astronomii nu le-au putut observa până în prezent.

„Prima populație de stele care s-a format în univers a fost mai masivă, mai luminoasă și mai fierbinte decât stelele moderne”, a spus Fabio Pacucci, coautor al studiului care anunță descoperirea și astronom la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

Se crede că aceste stele, numite stele din populația III, produc niveluri mult mai mari de lumină ultravioletă decât stelele tipice, explicând potențial luminozitatea lui HD1.

Dacă astronomii dovedesc că HD1 are stele din populația III, aceasta ar fi prima dată când astfel de obiecte au fost observate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri