Ministrul Muncii: Cinci milioane de dosare vor fi evaluate în următoarele 18 luni

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat că a emis ordinul de ministru prin care se va demara evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, proces care va dura maximum 18 luni şi va cuprinde aproximativ 5 milioane de dosare de pensii.

"Aş dori să anunţăm că astăzi am emis ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România aşa cum prevede articolul 157, alineatul 2 din Legea 127, publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis acest ordin, la 90 de zile, aşa cum prevede legea. În baza Legii 127 acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 - 2010 şi a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maximum 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii", a anunţat Raluca Turcan, scrie Agerpres.

Ea a declarat că recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situaţii când la pregătire egală, contribuţie egală, muncă egală pensiile sunt considerabil diferite.

De asemenea, ministrul Muncii a afirmat că recalcularea pensiilor este o măsură de reformă profundă în sistemul public care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic.

"Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informaţiilor colectate de către casele judeţene de pensii în format electronic din surse care în momentul de faţă sunt în format electronic şi în format letric. Toate aceste date vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea operaţiunilor de recalculare şi punere în plată a pensiilor recalculate. Evident că finalizarea acestui proces presupune resurse suplimentare faţă de cele existente şi pentru lucrul acesta odată cu evaluarea dosarelor vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente soft, inclusiv resursă umană şi imediat vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin Programul Naţional de Redresare şi Recuperare. Spun lucrul acesta pentru că cheltuielile pentru implementarea recalculării pensiilor reprezintă de fapt cheltuieli într-un amplu sistem de reformă şi sunt cheltuieli deductibile din Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă", a apus Raluca Turcan.

Citeste si:
Cum vrea Turcan să încurajeze părinții să scurteze concediul...
Cum vrea Raluca Turcan să...

Ministrul Muncii a menţionat că procesul are la bază două concepte cheie: contributivitate şi echitate în sistemul public de pensii.

"În momentul de faţă începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va folosi indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate şi incluse în sistemul electronic al Casei Naţionale de Pensii. Aşadar, există o componentă tehnică, de evaluare şi recalculare şi există o componentă legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască Legea 127, o lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate şi până se finalizează acest proces şi legislativ şi tehnic pensiile se plătesc şi se calculează pentru cei care intră în pensie în baza legii existente", a mai declarat Raluca Turcan.

Întrebată despre indicatorii pe baza cărora vor fi recalculate pensiile, ea a spus că aceştia se referă la detalieri ale stagiului de cotizare sau de vechime în muncă, detalieri la stagiul de cotizare realizat în grupele de muncă, veniturile de natură salarială, perioadele necontributive.

Discuţiile pe marginea unei noi legi a pensiilor vor începe în maximum o lună.

Citeste si:
Ponta: Ar trebui recalculate toate pensiile din 2011
Ponta: Ar trebui recalculate...

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri