Plata pensiei private oligatorii de la Pilonul II

La Pilonul II, in principiu, nu se pot retrage banii din fondurile de pensii private, ci dreptul la pensia administrata privat se deschide de la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public. In prezent, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Pensia privata care va putea fi obtinuta de la Pilonul II va depinde insa de banii acumulati in contul individual prin contributiile efectuate in timpul perioadei active pe piata fortei de munca, precum si de randamentul obtinut de catre fonduri in urma investitiilor realizate de-a lungul timpului.

Exista totusi si anumite cazuri exceptionale in care pot fi retrasi banii de la Pilonul II inainte de varsta standard de pensionare, in conditiile Legii nr. 263/2010 si conform art. 38 din Legea nr. 411/2004, cu privire la fondurile de pensii administrate privat. Norma nr. 27/2017, emisa de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), reglementeaza in aceasta privinta modul in care activul personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat este utilizat in cazul in care acesta:

  • beneficiaza de pensie pentru limita de varsta;
  • beneficiaza de pensie de invaliditate;
  • decedeaza inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii private.

Norma citata arata ca participantul care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta sau de pensie de invaliditate de gradul I sau de gradul II care afecteaza ireversibil capacitatea de munca are dreptul sa primeasca contravaloarea activului personal net, ca plata unica sau plati esalonate, la cerere (pana la intrarea in vigoare a legii privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private). Daca se opteaza pentru plata esalonata, aceasta ca consta in rate lunare egale cu o valoare de minimum 500 lei, cu exceptia ultimei rate care va fi o ratar reziduala, din care se scad deducerile legale si comisioanele bancare pentru efectuarea viramentelor sau taxelor postale, dupa caz, pe o perioada de maximum 5 ani.

Nu in utimul rand, daca un participant decedeaza inainte de pensionare, activele personale evaluate la acea data se distribuie beneficiarilor conform actului de succesiune si normelor legale, suma acumulata acordandu-se sub forma de plata unica beneficiarilor. Pe numele fiecarui beneficiar al participantului decedat inainte de deschiderea dreptului la pensie se va deschide cate un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul.

Mario Oprea, PNL: Fondurile...
Citeste si: PNL: Fondurile de pensii private, sansa romanilor la pensie

In prospectele fondurilor de pensii administrate privat pot fi prevazute garantii cu privire la acoperirea riscurilor de invaliditate sau deces. In acest caz, administratorul fondului de pensii va plati participantului sau beneficiarului acestuia, dupa caz, valoarea cea mai mare dintre activul personal net al participantului si valoarea garantiilor oferite.

Plata pensiei private facultative de la Pilonul III

Spre deosebire de pensia privata de la Pilonul II, dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:

  • participantul a implinit varsta de 60 de ani;
  • au fost platite minimum 90 de contributii lunare;
  • activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime (500 lei).

Atentie, si pensia privata facultativa poate fi accesata si mai devreme, in cazuri exceptionale, daca un participant implineste varsta de 60 de ani, dar n-a indeplinit conditiile de mai sus; beneficiaza de pensie de invaliditate sau decedeaza inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii private facultative, conform prevederilor din Norma 28/2017, emisa de catre ASF referitoare la utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative.

Daca participantul a implinit varsta de 60 de ani, dar nu a virat minim 90 de contributii lunare si nu dispune de un activ personal cu cel putin suma necesara obtinerii pensiei facultative minime, acesta poate opta pentru intrarea in posesia contravalorii activului personal net, ca plata unica, sau plati esalonate, la cerere ori poate alege continuarea platii contributiilor, in cazul in care acesta, dupa implinirea varstei de 60 de ani, continua sa desfasoare o activitate.

Radu Craciun, BCR Pensii:...
Citeste si: Pilonul II de pensii private - cat de bine este sa ramana obligatoriu

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock