În funcție de scenariul specific fiecărei localități, copiii se vor putea reîntoarce la școală în mod fizic începând cu data de 8 februarie, după cum a anunțat Președintele României. Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Ministerul Sănătății au emis un ordin comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Ordinul nr. 3235/93 din 4 februarie 2021 a fost deja publicat în Monitorul Oficial al României.

Prezentul articol, realizat de către Casa de Avocatură Iordăchescu și Asociații, își propune să analizeze în ce măsură ar putea fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2. Pentru a putea răspunde la această întrebare, trebuie avute în vedere scenariile de funcționare a școlilor. Potrivit ordinului amintit, consiliul de administrație al unității de învățământ propune inspectoratului școlar județean aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității.

a) Scenariul 1 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori și presupune participarea zilnică la cursuri a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ;
b) Scenariul 2 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori și presupune participarea zilnică în sistem față în față a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal. Pentru elevii din celelalte clase/ani de studiu cursurile se vor desfășura online;
c) Scenariul 3 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1000 locuitori și presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar. Elevii din celelalte clase/ani de studiu vor participa la cursuri în sistem online.

„Indiferent de scenariul în care se desfășoară activitatea în unitatea de învățământ, preșcolarii sau elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, 1 of 2 boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunorepresiv sau alte afecțiuni cronice pot fi scutiți de prezența fizică la școală. Pentru scutire va fi nevoie de avizul și recomandările specifice ale medicului curant, precum și de acordul scris al părinților.” afirmă Alina Tiocan(foto), avocat Iordăchescu & Asociații.



De asemenea, preșcolarii sau elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților sau reprezentantului legal.

Masca de protecție este obligatorie pentru întreg personalul unității de învățământ, precum și pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal. După cum era de așteptat, preșcolarii nu sunt obligați a purta mască de protecție.

„Părinții au obligația de a anunța unitatea de învățământ cu privire la absența elevului în următoarele situații: elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2; elevul a fost diagnosticat cu virusul SARS-CoV-2; elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 și se află în carantină. De asemenea, părinții sunt încurajați să monitorizeze starea de sănătate a copiilor și să acționeze responsabil.” continuă Av. Alina Tiocan.

Din aspectele prezentate rezultă că în instituirea acestor reguli au fost deja avute în vedere situațiile care pot prezenta risc de infectare, astfel încât părinții să urmeze criterii bine stabilite pentru a refuza trimiterea la școală a copiilor, respectiv atunci când situațiile indicate sunt incidente, în funcție de rata de infectare sau de situația medicală specifică fiecărei familii. Atunci însă când nu se află în situațiile/scenariile de excepție reglementate, părinții vor fi obligați să respecte programul de învățământ specific fiecărei școli, în scopul recunoașterii absolvirii cursurilor de învățământ de către copiii lor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri