Plasticul a devenit o problemă des dezbătută de activiștii de mediu. Efectul nociv pe care acesta îl are asupra mediului i-a îndemnat pe mulți producători să caute alternative pentru înlocuirea lui. Cu toate acestea, trișori sunt peste tot. Prin urmare, buna intenție de a cumpăra produse în ambalaje biodegradabile se poate întoarce împotriva noastră, deoarece nu toate ambalajele de acest fel sunt cu adevărat prietene cu mediul.

În aceste condiții, specialiștii recomandă reciclarea sau aruncarea responsabilă a acestor produse biodegradabile, care pot dăuna la fel de mult mediului înconjurător precum plasticul, scrie Euronews.com.

”Când aud cuvântul biodegradabil mă gândesc că produsul cu pricina e ca un măr care va dispărea în câteva săptămâni”, explică omul de știință Imogen Napper.

Experimentul biodegradării

Napper a testat mai multe tipuri de ambalaje biodegradabile pentru a observa în cât timp acestea se degradează și care este impactul lor asupra mediului.

”Le-am îngropat în pământ, le-am întrodus în apă de mare și le-am ținut agățate în aer. Toate produsele testate și-au păstrat o anumită formă în urma expunerii, altfel spus nu s-au descompus în întregime. Unele s-au dezintegrat în apă, dar nu și în sol. Potrivit studiilor pe care le-am desfășurat, unele ambalaje ar putea fi folosite chiar și după trei ani de expunere la mediu”, spune Napper.

Însă producătorii de plastice precizează că nu toate produsele sunt biodegradabile 100%. Aceștia susțin că multe ambalaje sunt declarate biodegradabile, deși nu întrunesc condițiile necesare.

”Unele ambalaje sunt descrise drept compostabile. Acestea se degradează în apă sau sol, dar nu sunt încadrate la biodegradabil”, explică Hasso Von Pogrell, director la European Bioplastics, încercând să exemplifice diferențele dintre biodegradabil și compostabil.

Potrivit informațiilor furnizate de acesta, materialele compostabile au nevoie de un mediu diferit pentru a se degrada complet, cum ar fi o zonă în care temperaturile sau umiditatea este foarte ridicată.

Cum am putea deosebi cele două materiale

Pentru a fi siguri că putem arunca un ambalaj fără să cauzăm mult rău mediului înconjurător, ar trebui să știm să facem diferența între ce e biodegradabil și ce e mai puțin biodegradabil.

Etichetarea în mod corect este cea mai simplă metodă prin care putem face diferența între cele două, iar sarcina revine producătorului și furnizorului de produse”, a declarat Pogrell.

Iar directorul mai precizează încă un aspect, o regulă de aur a plasticului.

”Niciun plastic nu ar trebui aruncat în mediul înconjurător, nu contează cât de biodegradabil e. Plasticul nu aparține mediului înconjurător”, a conchis acesta.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri