Preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a atras atenţia la o dezbatere, privind numărul mare de sarcini în rândul adolescentelor din ţara noastră.

"Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la numărul mare de sarcini care continuă să fie la nivelul fetelor sub 15 ani şi la nivelul celor sub 19 ani. Din totalul naşterilor în 2019, aproape 750 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani şi aproape 18.000 de naşteri la mame cu vârsta între 15 şi 19 ani. La capitolul sub 15 ani ocupăm primul loc în Europa", a declarat Alexandrescu.

Potrivit acesteia, în România se înregistrează 40% dintre sarcinile din UE la fete sub 15 ani şi 23% dintre cele la nivel european în rândul fetelor sub 19 ani. Olanda, Danemarca şi Finlanda nu au mame minore, a adăugat Gabriela Alexandrescu, conform Agerpres.ro.

Ea a precizat că zonele cu cele mai multe mame adolescente sub 19 ani sunt judeţele Bihor, Suceava, Iaşi, Vaslui, Bacău, Mureş, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Dolj, Călăraşi, Constanţa şi Bucureştiul, iar în Mureş, Dolj, Braşov, Iaşi, Bacău se înregistrează cele mai multe fete sub 15 ani care au copii.

Pe lista judeţelor cu cele mai puţine mame adolescente se regăsesc Brăila, Mehedinţi, Caraş-Severin, Gorj şi Tulcea.

Pe de altă parte, a arătat Alexandrescu, România se menţine pe primele locuri din UE la mortalitate infantilă, printre cauze numărându-se naşterile premature care au legătură cu vârsta prea mică sau prea înaintată a mamei.

"Patru din 10 adolescente care devin mame au născut prematur şi foarte multe dintre aceste adolescente nu au avut nicio legătură cu serviciile publice de asistenţă socială sau nu sunt înscrise la medicul de familie", a afirmat Gabriela Alexandrescu.

El a amintit că Salvaţi Copiii s-a implicat în dotarea secţiilor de neonatologie şi pediatrie, ajungând până în prezent în 100 de unităţi medicale cu 830 de echipamente pentru 100.000 de copii, dar şi în domeniul educaţiei, sprijinirii, serviciilor comunitare.

"Suntem preocupaţi cum putem ajunge cu informaţia către mămici. Vom ajunge la 100.000 mame la sfârşitul lunii martie, prin 74 de maternităţi. Prin această campanie şi program, acoperim nevoia de educaţie medicală pe care mamele trebuie să o primească. (...) Ne-am gândit să dezvoltăm un program-pilot de informare prin intermediul unor sisteme video în maternităţi. Am început cu maternităţile din centrele universitare", a transmis Gabriela Alexandrescu.

Totodată, Salvaţi Copiii a dezvoltat în ultimii 3 ani programe în şcolile din România, care au cuprins 83.000 de copii, pe tema educaţiei pentru sănătate, care includ şi un modul de educaţie sexuală.

Sursa foto: christinarosepix / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri