În ultima săptămână mai mulți polițiști au ieșit în stradă în București și în alte orașe ale țării ca să protesteze împotriva tăierii sporurilor și a înghețării salariilor. Am analizat grila de salarizare a Poliției Locale a Municipiului București pentru a vedea cum arată în prezent salariile medii ale polițiștilor și care sunt sporurile pe care le primesc.

În dimineața zilei de 24 februarie zeci de angajați din sistemul apărării, asistenței sociale, culturii și administrației publice au ieșit în stradă în fața Guvernului și a Palatului Cotroceni ca să protesteze împotriva înghețării salariilor și sporurilor, măsură luată de Guvernul Cîțu în cadrul bugetului pentru anul 2021.

Pe 25 februarie, Florin Cîțu a reacționat la protestele bugetarilor și a anunțat că nimeni nu va fi dat afară, dar că salariile vor fi la fel ca cele din 2020.

La finalul lui 2020, Cîțu a anunțat că măsura de a îngheța salariile bugetare ar urma să economisească 17,6 miliarde de lei, adică 1,5% din PIB.

Cum arată acum salariile polițiștilor locali din București

Conform Poliției Locale a Municipiului București, salariile de bază ale angajaților variază de la 18,148 de lei brut pentru directorul general și până la 3,582 de lei brut pentru un referent.

Salariul de bază brut al unui polițist local care a absolut studii superioare de scurtă durată (SSD) începe de la 8,196 de lei, de două ori mai puțin decât cel al șefilor.

Directorul general adjunct, de exemplu, reușește să câștige 17,687 de lei brut, la fel ca directorul executiv.

Cât câștigă angajații de la Poliția Locală

Funcția Salariul de bază brut
Director general 18,148 lei
Director general adjunct 17,687 lei
Director executiv

17,687 lei

Director executiv adjunct 16,917 lei
Șef serviciu 13,842 lei
Șef birou 13,073 lei
Polițist local 8,196 lei

Sporurile

Pe lângă salariile de bază, angajații Poliției Locale a Municipiului București primesc și mai multe sporuri, printre care sporuri pentru condiții vătămătoare care este de 15% din salariul de bază și e corespunzător cu timpul lucrat. Favorizați sunt și cei care au titlul de cotor și care primesc o indemnizație lunară de 50% din salariul de bază minim brut pe țară, dar doar dacă doctoratul lor este în domeniul în care lucrează. Și cei care lucrează între orele 22 și 06 primesc un spor de 25% din salariul de bază.

Cum au evoluat salariile

În ultimii ani, salariile angajaților din Poliția Locală a Municipiului București au fost într-o creștere rampantă. De exemplu, în 2017, salariul de bază al unui polițist local era de 5,600 de lei brut, în timp ce directorul general avea 11,800 de lei brut.

Atunci, sporurile pentru condiții vătămătoare erau de 10%, nu de 15%.

În 2018, salariul de bază al directorului general al Poliției Locale din București crescuse cu aproape 4,000 de lei brut, până la 15,462 de lei. Spre deosebire de ceilalți ani, în grila de salarizare din 2018 nu este menționat separat salariul de bază al unui polițist local. În acel an și directorii primeau sporuri de 10% din salariul de bază pentru lucru în condiții vătămătoare, în timp ce restul personalului primea sporuri de 15%.

În 2019 creșterea a fost mai scăzută, de doar 1,500 de lei pentru directorul general care a ajuns să aibă un salariu de bază brut de 16,928 de lei, în timp ce un polițist local a ajuns la 7,644 de lei brut.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri